Kunst- en letternieuws.
Wy hebben met veel genoegen vernomen, dat het Z.M. den Koning heeft behaegd, de vlaemsche letterkundigen H.F. Mertens, Stadsbibliothecaris van Antwerpen, en F. Rens, Voorzitter der letterkundige maetschappy de Tael is gansch het Volk, te Gent, tot ridders zyner orde te benoemen. De eerste is een der schryvers der zoo merkweerdige Geschiedenis vun Antwerpen, terwyl de tweede sedert dry-en-twintig jaren het Gentsch Letterkundig jaerboekje uitgeeft. De heer A. Van Hasselt, te Brussel, die ook wel eens in het vlaemsch schreef, is insgelyks benoemd tot ridder der Leopoldsorde.
- De kunstschilder Ed. Dujardin, professor by de koninklyke Akademie van Antwerpen, heeft dezer dagen eene bestelling ontvangen van vier godsdienstige schilderyen, voor rekening eens particulieren uit Liverpool. Over eenige jaren verveerdigde dezelfde kunstenaer een altaerstuk voor de katholyke Petrus- en Pauluskerk van Liverpool.
- In de St. Jacobskerk te Antwerpen, ziet men thans eene nieuwe geschilderde glasraem, verbeeldende eene episode uit het leven van den H. Rochus. Deze glasraem is verveerdigd door den heer Capronier van Brussel.
- Het standbeeld dat de beeldhouwer L. de Cuyper voornemens is te Antwerpen op te richten, aen den ontsterfelyken kunstschilder A. Van Dyck, leerling en medestrever van den kunstreus P.P. Rubens, vordert snel. Men verzekert ons dat het tegen het tydstip der groote Antwerpscke kermis niet alleen gansch zal voltooid zyn, maer ook op eene der openbare plaetsen van Belgiës kunststad zal pryken.
- Het Staetbestuer heeft eindelyk beslist, dat de standbeelden der Kongres-kolom zullen verveerdigd worden. De vier beelden op de hoeken van het voetstuk, die de vier groote grondwettelyke vryheden zullen voorstellen, zyn toevertrouwd aen de heeren Simons, Fraikin en Josef Geefs. Met standbeeld, dat boven op de kolom zal geplaetet worden, is toevertrouwd aen den heer Willem Geefs. Er was eerst beslist dat dit beeld het zinnebeeld der Grondwet zyn zou; doch men heeft eindelyk vastgesteld dat het de beeldtenis des konings zal zyn.
- Genua richt eindelyk een standbeeld op aen Christoffel Colombus, den ontdekker van Amerika. Königsberg richt er een op aen den filosoof Kant.
- De koninklyke Maetschappy van schoone Kunsten en Letterkunde, te Gent, heeft het volgende tot pryskamp uitgeschreven: Beeldhouwkunst. Onderwerp van den kampstryd: De geschiedenis der Beeldhoukunst in België, sedert het invoeren van het kristelyk geloof tot het einde der XVIIIe eeuw.
Deze geschiedenis zal niet alleen den algemeenen gang der beeldhouwkunde voorstellen, maer oordeelvellingen over den voor gang en de strekking dier kunst op de verschillige tydstippen bevatten, alsook aenhalingen over de beeldhouwers en hunne voortbrengselen, zoowel in België als in den vreemde verveerdigd.
De schryvers zullen in aenteekening de boeken en oorkonden vermelden, die zy raedplegen of gevolgd hebben. De aenhalingen dienen stiptelyk te worden aengeduid. De schriften mogen in het vlaemsch of in het fransch worden opgesteld. De prys zal bestaen in een gouden eerepenning ter weerde van 500 franks.
De mededingende stukken moeten, vóor den 1en october 1857, aen den sekretaris der Maetschappy, vrachtvry, worden ingezonden.
- Men weet dat Luikerland met recht fier is de bakermat te zyn geweest van het geslacht van Karel-den-Groote. Dit geslacht bezat er zyne domeinen, zyne steenen, zyne sloten, te Landen, te Jupille, te Herstal, te Chèvremont en zelfs te Luik. Daer uit spruit het ontwerp voort, om den grooten keizer een standbeeld op te richten.
Dit onderwerp is niet nieuw. Omtrent dertig jaren geleden was daervan voor de eerste mael spraek. De eer van dit gedacht komt toe aen een man die in de administratie en in de letterkunde eenen weerdigen naem heeft nagelaten, aen den heer Frederik Rouvroy. Deze heer, ten dien tyde schepen der stad Luik, verzocht dringend een jong luiksch beeldhouwer, alsdan te Rome verblyvende, opsporingen te doen rakende onzen beroemden en reusachtigen landgenoot. Deze jonge kunstenaer was de heer Jehotte. Tusschen de stukken die de heer Jehotte ontdekte, bevond zich een gedeelte eener frescoschildering, die zich van eenen muer had onthecht en in het Vatikaen, in eene kas der Bibliotheek, werd bewaerd. Deze muerschildering, in natuerlyke grootte, het hoofd en bovenlyf van Karel-den-Groote voorstellende, werd verveerdigd toen de verlosser van Leo III zich tydens de laetste jaren der achtste eeuw te Rome bevond, en dit op het oogenblik waerop de H. Vader, terwyl koning Karel vóor de belydenis der HH. Apostelen in St.-Pieterskerk geknield zat, waer hy op Kersdag zyn gebed deed, hem uit eigen beweging en onder de daverende toejuichingen der menigte, de kroon van het Westersche keizerryk op het hoofd drukte.
Het schynt dat onze Minister, te Rome verblyvende, van het pauselyk staetsbestuer de toelating heeft verzocht om een voltooid afprintsel van dit kostelyk overschot te nemen, hetwelk zou dienen tot de verveerdiging van het ontworpen standbeeld, waeraen de heer Jehotte vlytig arbeidt en dat hy zyne geboortestad heeft aengeboden. Onnoodig te zeggen, gelooven wy, dat zyn edelmoedig aenbod door het gemeentebestuer van Luik dankbaer is aengenomen.
- By de uitgevers J.P. Van Dieren en Cie, te Antwerpen, is van de pers gekomen: Moeder Job, zedenverhael door Hendrik Conscience, met vier steendrukplaten door J. Bertou. De prys van dit werk is bepaeld op frs 2.
Johan Van Rotterdam.