Een oogslag in de algemeene Nyverheidstentoonstelling van Parys 1855.
(Vervolg. Zie bl. 139.)
Inhoud der gebouwen.
In het Hoofdgebouw,
gezicht van het hoofdgebouw der parysche tentoonstelling genomen van het rond point.
in de hangars en in het Bygebouw zyn de nyverheidsvoortbrengsels geplaetst en verzameld volgens hunnen nationalen oorsprong.
Het Hoofdgebouw vervat de volgende voorwerpen:
De geweven stoffen van allen aerd, de kleedermakery in haren uitgestreksten zin en al wat er toebehoort, porceleinen, kristal- en glazewerk, pottenwerk, gebakken aerde, goud- en zilversmedery, juweelen, speelgoed zoowel voor kinderen als voor groote menschen, de meubelen on muziekinstrumenten van alle natiën, behalve die van Frankryk welke meestendeels in het Panorama staen, kemp, vlas, touwen, koorden, alle soorten van gesponnen draed, voortbrengsels van steendrukkery, letterdrukkery,
groote inkom van het nyverheidspaleis.
gravuer, photographie, wapenen, galvanoplastie, beeldhouwery, papiermakery, marmer en marmeren voorwerpen, passementery, kachels en stoven gedeeltelyk, caoutchouc en guttapercha onder alle gedaentens, zadelmakery, voorwerpen en modellen van bouwkunst van alle slach, mandenmakery, verschillende soorten van gereedschappen, voorwerpen van sterrekunde, telegraphie, natuerkunde, eindelyk al wat men prachtvoorwerpen of
objets de luxe heet.
Het midden van den middelbeuk is op zyne geheele lengte bekleed door de monumentale stukken van alle natiën: beelden, tropheën, altaren, vuerbaken (phares) enz.
De twee zykanten van den middelbeuk zyn langs op en neêr bezet met monumentale vitrines en tropheën, toebehoorende aen de verschillende landen in welker afdeeling zy staen; zy vervatten de bewonderingweerdigste stukken door die landenten to on gezonden. Het Panorama is gansch door de fransche nyverheid ingenomen.
In het midden der inwendige ronde zael zyn op eene estrade geplaetst: de diamanten en juweelen der Kroon; rondom deze de porceleinen van Sèvres, het zilverwerk van Christofle; de muren zyn behangen met tapyten uit de fabrieken van de Gobelins, van Aubusson, Sallandroze en Nîmes.
In de rondomlooponde logiën vindt men het meestendeel der fransche meubels, billards, kamer- en behangpapieren, toiles cirées, voorwerpen van messenmakery, tapyten, lampen, gegoten yzeren ornamenten, muziekinstrumenten, quinçaillerie, gereedschappen, wapens en teekeningen, dessins industriels genoemd.
De hangars nevens het Panorama vervatten de koetsen en rytuigen van byna alle volkeren, behalve van Engeland en Oostenryk.
De hangar van den akkerbouw behoort aen de verschillende natiën en behelst de werktuigen, mekanieken en voortbrengsels van den akkerbouw en al wat er betrek toe heeft. Er zyn nogthans hier en daer in het Hoofdgebouw en in het Bygebouw voorwerpen van dit slach verspreid.
Op den afgesloten grond, rond het Panorama, staen: modellen van bouwingen, daken, torens, tenten, hutten, bruggen, booten, groote gegotene yzeren stukken, gebakken steen, marmer, enz.