destyds in drank handel mocht dryven, ten zy hy dit ambacht verstond) het niet wilde gelooven, stelde hy voor: dat het gansche gezelschap eene reis naer Lier zou doen, om met eigen oogen die trossen lichte tonnekens te zien. - ‘Indien wat men verhaelt, waer is, zegde hy, zal ik de reiskosten betalen; in het tegenovergestelde geval zal de verteller het voldoen.’
De wedding werd op dien voet aengenomen, en dien ten gevolge zag ik op zekeren middag een twintigtal reizigers in myns vaders huis treden, met verzoek de tonnekens te mogen zien.
Zoohaest mynheer de Brauwer de kunsttonnekens in het oog kreeg, werd hy door sprakelooze bewondering bevangen, en slechts eenigen tyd daerna riep hy met luider stemme:
- O wonder der wonderen! Dat is een kunststuk zonder weêrga! Ik heb in den stiel mynen meester gevonden! Ik heb myne wedding verloren!
Die mannen droegen de faem myns vaders naer Mechelen, en toen kort nadien ter dier stede eene tentoonstelling van kunstvoorwerpen geopend werd, verzocht men aen myn vader zyne tonnetjes er heen te zenden, hetgeen hy inwilligde; waervoor hy daer ook, door den opgang dien ze er maekten, veel genoegen inoogste.
Overigens was de behendigheid myns vaders in den kuipersstiel door ieder erkend. Het volgende zal dit bewyzen; hy was toen by den heer de Vos, voornaem wynkoopman te Antwerpen, gaen woonen, en zyne kunde had zich ras verspreid. In Holland bestond toen ook een vermaerd kuiper, byzonder beroemd om in zeer korten tyd een vat te kunnen voltooijen. Eenigen beweerden dat de Hollander vernuftiger en behendiger dan de Vlaming was, anderen hielden het tegenovergestelde vol. Uit dit geschil ontstond eene wedding. Men wilde weten wie van beide het spoedigste een biervat zou kuipen, en opdat elk die het verlangde, van den wedstryd getuige zou kunnen zyn, verkoos men de Brouwersstraet te Antwerpen voor kampplaets. Myn vader maekte de ton in min dan twee uren, - spoedig genoeg om de duigen niet te laten verkoelen; want na den arbeid, legde men een pond boter op den buik der ton, welke boter van de hitte smolt. - De Hollander had veertig minuten meer noodig. - Nogthans liet myn vader hem volle recht wedervaren, want hy bekende dat het de behendigste kuiper was dien hy ooit had ontmoet. Echter kon hy, in weêrwil zyner kennis, niet begrypen hoe myn vader zyne tontrosjes had aeneen geslagen, en als zulk kundig kuiper dat niet kon, moet ik my niet schamen te bekennen, dat ik er ook nooit ben kunnen uit wys worden, ofschoon ik den kuipersstiel in den grond geleerd heb, vermits ik van jongs af bestemd was mynen vader in den wynhandel op te volgen.
De persoonen, aen het ambacht vreemd, zullen misschien by den eersten oogslag vaders kunstonnetjes vergelyken aen degene die te Spa op de bank worden gedraeid, en welke men voor speelgoed verkoopt. Zy bedriegen zich. Myne vaetjes zyn allen uit duigen en reepen gekuipt, gelyk het onwederlegbaer blykt uit het verschillend hout van elke duig.
Even groot is de dwaling dergenen die zouden beweeren dat bedoelde vaetjes, hoe kunstig ook verveerdigd, slechts het werk van geduld zyn. Er was nog meer vernuft dan geduld toe noodig, en om dat te bewyzen, zal ik in eenige uitweidingen over het kuipen treden.
De duigen, die de wanden der ton moeten uitmaken, worden met den draed uit verschillig hout
duig
borgie
gekloven, by middel van eene spiebyl of een kliefmes. Zy krygen alsdan door borgie en snymes den vorm,
snymes
door den aerd van het vat vereischt, en ten leste worden zy op eene voegbank gevoegd. Wanneer zy aldus bereid en van lengte gezaegd zyn, worden zy op