tisch gelaet van God den Vader steekt treffend af tegen de teedere wezenstrekken des Zoons en de tengere, maegdelyke vormen van Maria; de engelen, die hunne koningin omringen, getuigen van eenen eerbied dien men waerlyk bovennatuerlyk mag noemen.
Dat Du Jardin het verlichten van kunstwerken verstaet, heeft het transparant der St.-Jacobskerk genoegzaem bewezen terwyl het gansche tafereel met een zacht licht was opgehelderd, had de schilder voor het middenpunt, waer de H. Dryvuldigheid was afgebeeld, al de macht der lampen bewaerd. De krans die Maria omringde, scheen niet geschilderd, maer uit wezentlyke stralen gevormd.
By de St.-Jakobskerk ligt die van den H. Antonius. De parochianen hadden besloten een blyvend gedenkteeken van het feest op te richten. Door hunne zorgen werd aen den heer Jaek de Braeckeleer de uitvoering van het O.-L.-V. beeld toevertrouwd, waervan wy hier de gravure mededeelen.
teekening van jaek de braeckeleer.
Buiten de St.-Antoniuskerk en andere openbare gebouwen, waervan wy reeds gesproken hebben, ontmoeten wy nog menig gesticht dat zich door prachtige versieringen onderscheidt. Plaetsgebrek alleen dwingt ons de woonsten der heeren Baron Osy, Gillès, en anderen in stilzwygendheid voorby te gaen; eventwel zouden wy onze taek als onvolledig beschouwen, indien wy niet, vooraleer te eindigen, nogmaels onze hulde aen de heeren Michiel Bellemans en Lukas Schaefels brachten, aen wier goede leiding en vlyt men een groot deel der luisterryke versieringen te danken heeft; het is immer aengenaem te kunnen melden dat er zelfs in de decoratieschildering, te Antwerpen, nog mannen bestaen, die, zich op de studie der meesters van vroeger tyden toeleggende, den kunstroem der Nederlandsche school trachten voort te zetten.
Het feest van 4 meert 1855 zal lang in de geheugenis onzes volks leven. Sedert de feesten van Rubens, in 1840, en die van het huwelyk van Z.K.H. den Hertog van Braband, heeft de Scheldestad geene plechtigheid mogen bywoonen, die, onder het kunstig oogpunt beschouwd, zoo algemeen was en zoo vele merkweerdige voortbrengselen opleverde. In de drukte dezes winters, was het bovendien als een reddingsmiddel voor menig noodlydend huisgezin. De werkman, wiens bestaen door de duerte der levensmiddelen was gekrenkt, vond in het versieren en verlichten van talryke woonsten eene weldadige bron, die voor eenige weken het zure zyns levens kwam verzachten.
P. Génard.