Overzicht.
Wij hopen voortaan geregeld overzicht te geven van tijdschriften, en, iedermaal de beschikbare ruimte het toelaat, van belangrijke feiten en boeken.
Uit De Nieuwe Gids van Juli is te vermelden, buiten een dorpsnovelle van den Vlaming Piet van Assche, de literaire kroniek van Willem Kloos, een mooi en gevoelig stuk proza, rustig van rijpe gezondheid: over de vertaling, door Frans Erens, van Augustinus' Belijdenissen; in die gemoeds-autobiografie uit de eerste tijden van het Christendom, wil Kloos dat men niet uitsluitend op het specifiek-christelijke lette, maar vooral op het algemeen-menschelijke, dat voor allen is, ook voor ongeloovigen: ‘Godsdienstige lectuur, die wezenlijk godsdienstig is, moet zuiver-schoone uiting zijn van menschelijk zielsleven, m.a.w. kunst. Is zij iets anders, iets banalers, dan kan zij nog wel voor de belijders van dien specialen godsdienst, waar zij uitdrukking aan tracht te geven, haar practische waarde hebben, maar voor de menschheid in 't algemeen, die iets anders voelt en denkt, is zij zonder beteekenis en telt dus niet meê.’
In De XXe Eeuw geeft Aletrino het vervolg van zijn stemmingsverhaal Stille Uren. Verwey schrijft een toelichting op de vertaling van Aischylos' Agamemnoon door Boutens, een boek dat op weinig exemplaren werd gedrukt, en waarvan hier uitvoerige citaten medegedeeld worden. Verder treffen de verzen van een jong dichter, Alex. Gutteling, en een ‘Humoreske’ van v. Deyssel.
In De Gids vertelt Th. B. van Lelyveld uit het bagno in Fransch Guyana: daar wordt ons duidelijk gemaakt, door iemand die 't zelf gezien heeft, hoeveel leugen er zit in 't valsch-humanitaire pralen met de ‘verbetering van den veroordeelde’, en hoe achterlijk en domwreed het transportatie-stelsel mag genoemd worden.
Buiten literaire bijdragen van Ina Boudier-Bakker, Couperus, Buysse, e.a., brengt Groot-Nederland een stuk van M. Rudelsheim: Eenige denkbeelden over practisch flamingantisme, waarop we de aandacht van den Vlaamschen lezer vestigen. We zullen er in ons volgend nummer op terug komen.
Onze Kunst geeft eenige bladzijden van R. Jacobsen over Vincent van Gogh, de meest tragisch-hartstochtelijke onder alle moderne schilders. De aandacht wordt gevestigd op de eerste periode van Vincent, de Hol-