Exlibris
Vlaamse exlibriskunstenaars: Willy Braspennincx
In de exlibris-aflevering van ‘Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen’ is Willy Braspennincx vertegenwoordigd met een kinderexlibris. Het is een boekmerk dat door een grootvader aan zijn kleinzoon werd geschonken en dat door die jongen ook echt in zijn boeken wordt gekleefd. Tussen 1987 en 1990 werden in ‘Boek en Bibliotheek’ reeds zeven exlibris van Willy Braspennincx gereproduceerd. Onze lezers kennen hem als de ontwerper van boekmerken in een echt hedendaagse grafische techniek: de zeefdruk. In dat soort werk speelt de kleur een grote rol; bij reproductie in zwart-wit gaat dus een zeer belangrijk element verloren. Op allerlei exlibris-tentoonstellingen is het mij al opgevallen dat vooral jonge mensen met grote belangstelling kijken naar het werk van Willy Braspennincx. Vermoedelijk heeft dit iets te maken met de invloed van de kleur op de media (boek, tijdschrift, televisie). In een kleurig hedendaags boek past een even kleurig exlibris.
In de exlibris van Willy Braspennincx valt niet alleen een smaakvol kleurgebruik op, maar ook de verzorgde tekst. In sommige boekmerken gaat de tekst zelfs een kalligrafische richting uit. Het hierna gereproduceerde exlibris voor Philippe De Schutter is een voorbeeld van een kalligrafisch georiënteerd tekstexlibris. Dit boekmerk is slechts in twee kleuren uitgevoerd: goudkleurig en zwart. In andere exlibris gebruikt Willy Braspennincx soms vijf of zes en af en toe nog méér kleuren. Een exlibris als dat van Philippe De Schutter heeft aan twee kleuren genoeg. Een tekstexlibris, waarbij de naam niet aan een illustratie is verbonden, is altijd een zeer algemeen bruikbaar boekmerk, dat in elk boek kan gekleefd worden. De achtergrond wordt op serigrafische exlibris soms heel knap met een tekst opgevuld, zoals op het exlibris voor Jan Scheir, waarop ook een portret van de titularis is te zien. Het vierkleurige exlibris voor de Japanner Hiromi Kinose illustreert het internationale succes van Willy Braspennincx, die opdrachten tot het maken van exlibris niet alleen uit Vlaanderen ontvangt, maar ook uit talrijke andere landen.
Het exlibris voor het echtpaar De Visscher-De Clerck suggereert op een bijna surrealistische wijze dat reizen een doorbreken van muren is. De stukken muur vormen een wereldkaart. Voor boeken met toeristische literatuur is dit een gedroomd exlibris! Het boekmerk voor Isabelle is uiteraard bestemd voor boeken over gastronomie.
Willy Braspennincx frist zijn exlibris af en toe op met randversieringen die aan de Jugendstil herinneren. Op de vijf hierbij gereproduceerde exlibris is dit duidelijk te zien.
L.V.