De toekomst van het boek
Onder redactie van E. Heidbuchel, W. Nimmegeers en F. Stein verscheen een bundel opstellen over het boek nu en in de toekomst. Het is de neerslag van een in de loop van 1988 denkbeeldig gehouden tiende symposion van de Stichting Boek.
Over deze stichting, en over de rol die Alfred Grypdonck er in speelde, is een en ander te lezen in het eerste deel van de bundel. Deel twee bevat een uitgebreide (bijna 100 bladzijden lange) bibliografie over boek en lezen in Vlaanderen en Nederland. Deze ongemeen rijke documentatiebron (met register achteraan in de bundel) werd samengesteld door R. Croux. In het derde deel staan teksten van A. Grypdonck, C. Van Baelen, J.C. Van Ours, G. Peeters en R.E.M. van den Brink.
In het geheel van het medialandschap is de alles overheersende rol van het gedrukte woord uitgespeeld. Het bestaan van het boek lijkt soms erg bedreigd, maar het geloof in de toekomst van het boek blijft levendig. In de evolutie van uitgeverij en boekhandel zijn de economische achtergronden belangrijker dan de culturele. De vrijetijdsbesteding is door allerlei nieuwe media ingrijpend veranderd en dat heeft een enorme weerslag op het lezen. Voor het wetenschappelijk boek wordt meer en meer gedacht aan een vervanging van het papier door de CD-beeldplaat of andere elektronische dragers. De piraterij die om het hoekje van dit nieuwe wonder nu al staat te loeren, zal een aanpassing van het auteursrecht noodzakelijk maken.
Een nuttige publikatie voor al wie betrokken of begaan is met boek- en bibliotheekwezen.
L.V.
EEN BOEK, NIET ZOMAAR! Beschouwingen over boek en lezen nu en in de toekomst, onder redactie van E. Heidbuchel, W. Nimmegeers, F. Stein, Antwerpen, Vlaamse Bibliotheek Centrale - Den Haag, Nederlands Bibliotheek en Lektuur Centrum, 1989, 198 p., ill. Prijs: 954 BF.