Exlibris
Kanttekeningen bij de rondreizende exlibristentoonstelling IV
Waarom is er op de exlibris-tentoonstelling van het Willemsfonds geen enkel exlibris uit Spanje te zien, vraagt een in Cervantes geïnteresseerde bezoeker. Hij merkt op dat de 17 exlibris van lijst 9 gewijd zijn aan het door en door Spaanse thema ‘Don Quichot’, maar dat geen enkel van deze exlibris door een Spaans [k]unstenaar werd gemaakt. Ook in de [a]dere lijsten is geen Spaans werk te [vin]den.
[De] Spaanse afwezigheid op de ten[toon]stelling is gedeeltelijk toevallig, [ma]ar heeft toch ook wat te maken [me]t het feit dat de Spaanse exlibris-[ku]nst de laatste twintig jaar opval[l]end weinig levenskracht vertoonde. Maar precies in 1989 komt daar verandering in. Een paar maand geleden werd te Barcelona een nieuwe exlibrisvereniging opgericht. De Associacio Catalana d'Exlibristes is weliswaar nieuw, maar is toch een beetje de voortzetting van een in 1951 opgerichte Association de Exlibristas de Barcelona.
Vooral door de toenmalige politieke toestand in Spanje is deze vereniging uit de vijftiger jaren nooit goed van de grond gekomen. Ze heeft een tijd lang zieltogend aan de rand van het internationaal exlibrislandschap gelegen in is dan een geruisloze dood gestorven.
De rondreizende exlibristentoonstelling van het Willemsfonds was reeds te zien in Gent, Ronse, Eernegem, Eeklo en Overijse.
Begin september gaat de tentoonstelling naar Sint-Niklaas. Daarna komen Grimbergen, Bilzen, Herzele, Zwevegem, Blankenberge, Leopoldsburg, Harelbeke, Hasselt en Turnhout aan de beurt. Enige informatie over de inhoud en de omvang van de tentoonstelling is te vinden in Boek en Bibliotheek van september-oktober 1988.
Belangstellenden in andere lokaliteiten kunnen de tentoonstelling nog aanvragen bij de Bibliotheekvereniging van het Willemfonds, Ham 133 te 9000 Gent - tel. (091) 24 10 75.
In nog meer vervlogen tijden heeft de Spaanse exlibriskunst merkwaardige