zenbeelden van het Paaseiland, Troje en Machu Picchu, Atlantis en Eldorado, zijn even bekend als Stonehenge en Carnac. Ook het geheimzinnige Avalon, de met passies beademde muren van de Jacobus-kathedraal van Santiago de Compostela, de symboliek van de kathedraal van Chartres, het labyrint van Knossos, het toch minder bekende Ayers Rock in het gebied van de Australische aboriginals roepen vraagtekens op. Over al deze - en nog veel andere - onderwerpen is een zeer levendig voorgestelde documentatie te vinden in een bij Van Holkema en Warendorf verschenen Nederlandstalige editie van een oorspronkelijk in het Engels geschreven ‘Atlas of mysterious places’. Het boek is in vier hoofdstukken ingedeeld: Heilige plaatsen, Symbolische landschappen, Antieke steden en Verdwenen landen. ‘Onze mysterieuze wereld’ is overvloedig geïllustreerd met gedeeltelijk ook in kleur gereproduceerde foto's en tekeningen (kaarten, plattegronden). Een geografisch overzicht, een verklarende woordenlijst, een bibliografie en een handig register vervolledigen het boek.
Het is een boek dat niet uitgelezen geraakt, omdat elk mysterie niet of slechts gedeeltelijk werd opgelost. Het is een boek waaruit vraagtekens oprijzen en blijven oprijzen. Een boek met blijvende waarde dus.
L.V.
Onze aarde. Amsterdam, Van Holkema en Warendorf, 1988, 256 p., ill. Gebonden: 1990 BF.
Onze mysterieuze wereld. Heilige plaatsen, verloren continenten, symbolische landschappen, antieke steden. Amsterdam, Van Holkema en Warendorf, 1988, 240 p., ill. Prijs: 1195 BF.
Beide boeken worden in België verdeeld door Standaard Uitgeverij.