ties. De uitgave wordt verzorgd door Temi, een te Trento gevestigde uitgeverij.
De belangrijkste uitgeverij van exlibrisliteratuur is echter in Denemarken te vinden. Klaus Rödel beheert de ‘Exlibristen’-uitgeverij te Frederikshavn en publiceerde al enkele honderden boeken en brochures over meestal moderne exlibriskunst. Een aantal van zijn uitgaven - als het hierboven vermelde Monogramm-Lexikon - is aan historische of bibliografische studies gewijd, vele andere zijn eerder bibliofiele edities. Zo heeft Rödel een aantal grafiekmappen verzorgd; naast een inleiding tot het werk van de betrokken kunstenaar bevat elke map een reeks losse bladen met opgekleefde originele exlibris. Het geheel steekt in een stevige en mooie map of foedraal. Onder de onlangs door Klaus Rödel gepubliceerde boeken is The Golden Era of American Bookplate Design: 1890-1940 zeker het vermelden waard. Het werd geschreven door William en Darlene Butler, een in Londen wonend Amerikaans echtpaar en het werd in samenwerking met de Engelse ‘Bookplate Society’ gepubliceerd. Het bevat prachtig illustratiemateriaal over een in Europa toch wel iets minder gekend onderdeel van de exlibrisgrafiek.
Nederlandstalige exlibrisboeken zijn eerder uitzonderlijk. Zonder sponsoring lijkt de publicatie ervan een moeilijke zaak. In Nederland verscheen in 1986 een prachtige uitgave met de steun van het Prins Bernhard en het Silvius Fonds: Kleine Prentkunst in Nederland in de 20ste Eeuw, van Tom Van Koolwijk en Chris Schriks. De uitgave werd verzorgd door de Walburg Pers te Zutphen.
In hetzelfe jaar verscheen Boek en Exlibris te Leuven, maar dat werk kwam in dit tijdschrift (in januari-februari 1987) reeds ter sprake.
Door de Vlaamse verzamelaarsvereniging ‘Graphia’ werden enkele mappen met exlibrisgrafiek en een paar brochures gepubliceerd. Het gelijknamige tijdschrift van de vereniging geniet internationale bekendheid. Het eerste nummer van Graphia verscheen in november 1958 en zag er heel bescheiden uit: 12 bladzijden met 14 illustraties. Voor enkele weken verscheen nummer 103; elke aflevering is nu 32 bladzijden dik en is met ongeveer 70 illustraties verlucht. In elk tijdschriftnummer zit ook een bijlage waarop 3 of 4 originele bladen grafiek (meestal exlibris) gekleefd zijn. Het zijn doorgaans houtof linogravures, maar af en toe zit er ook een zeefdruk, een lithografie of zelfs een ets bij. De meeste teksten zijn nederlandstalig, maar buitenlandse lezers beschikken over een bijgevoegde Duitse of Franse vertaling. De kwaliteit van drukwerk en papier, de zorg die aan het uiterlijk wordt besteed, de artistieke waarde van de originele ingekleefde exlibris, de boeiende en gevarieerde inhoud waarbij zowel kunstenaars uit binnen- als buitenland aan bod komen hebben veel waardering geoogst. Er wordt zelfs gezegd dat Graphia het mooiste exlibristijdschrift in de wereld is en dat is geen op chauvinisme gebaseerde bewering.
Ook in Denemarken wordt een goed en gewoonlijk ook mooi geïllus treerd exlibristijdschrift uitgegeven. Nordisk Exlibris Tidsskrift verschijnt vier maal per jaar op 16 bladzijden. Van de Deense teksten wordt een Duitse of Engelse vertaling gegeven.
Een kwalitatief vergelijkbaar tijdschrift wordt in Portugal uitgegeven onder de titel A Arte do Exlibris. De Portugese teksten worden soms in het Frans of Engels vertaald. In het Deense tijdschrift ligt de nadruk op de hedendaagse exlibriskunst; in het Portugese A Arte do Exlibris is er af en toe wat meer aandacht voor het verleden.
Dit laatste is ook kenmerkend voor het te Nancy gepubliceerde L'Exlibris Français. Ook van dat tijdschrift verschijnen vier nummers per jaar, maar in vergelijking met de eerder vermelde tijdschriften doet het nogal dunnetjes aan en door de wat schaarse illustraties komt het wat dor over. Van het Franse tijdschrift verschenen reeds 168 afleveringen.
Het Nederlandse Exlibriswereld verschijnt vier maal per jaar, is doorgaans zeer degelijk van inhoud, maar ziet er ook wat dunnetjes uit. Elke aflevering telt slechts 16 kleine pagina's (het tijdschrift is slechts 13 op 19 cm groot, in oblong-formaat).
Het Italiaanse Exlibris - Rivista Italiana di Xilografia, Exlibris e piccola Grafica is nog vrij nieuw. Het werd in 1986 opgericht en er verschenen nog maar zeven afleveringen. Het is echter een zeer verzorgd en inhoudelijk ook wel boeiend tijdschrift. Ook de illustratie is aantrekkelijk en er zijn af en toe goede originele bladen grafiek ingekleefd.
De Engelsen hebben de slechte reputatie alleen maar voor Engelse exlibris enige interesse te betonen en het Europese vasteland met het zand der onverschilligheid tot woestijn te verklaren. Ook hun Bookplate Journal draagt daar sporen van al zijn er tekens van beterschap en langzame mentaliteitsverandering zichtbaar. Het Engelse exlibristijdschrift is zeer verzorgd uitgegeven; wat goede