Nieuwsbrief Vlaamse SISO
IN 1987 verscheen de eerste druk van het Vlaamse SISO. Deze Vlaamse aanpassing van het Nederlandse SISO werd, uitgaande van het ‘Ontwerp voor een Vlaamse SISO’ van E. van Daele (HOB-Brussel) opgesteld door de Vlaamse SISO-commissie. Deze commissie, opgericht door de Sectie Openbare Bibliotheken van de VVBAD, was samengesteld uit medewerkers van de COB's, de VBC en de lectuurbegeleidingsorganisaties, en uit docenten van de bibliotheekscholen. Op 28 januari 1988 werd een bestendige Vlaamse SISO-commissie opgericht, dit onder de auspiciën van enerzijds de VBC (verantwoordelijk voor de materiële en financiële aspecten) en anderzijds de VVBAD.
Momenteel is de Vlaamse SISO-commissie als volgt samengesteld: Martin Goossens, voorzitter (POB-Maaseik/VVBAD), C. Heijkers, secretaresse (VBC), W. Maes, waarnemer in de Nederlandse SISO-commissie (POB-Lommel), L. de Backer (POB-Sint-Niklaas), J. Daelman (Willemsfonds), J. Geeraerts (NB), R. Noelanders (COB-Hasselt), C. Peeters (KCLB/schoolbibliothecaris), F. Theerens (POB-Knokke Heist) en H. van Tricht (COB-Antwerpen).
De voornaamste taak van de Vlaamse SISO-commissie bestaat in het aanvullen, verbeteren en wijzigen van het Vlaamse SISO en dit in overleg met de Nederlandse SISO-commissie. De voorkeur van de commissie gaat immers uit naar een Vlaamse aanpassing van het Nederlandse SISO in plaats van naar het opstellen van een eigen Vlaams classificatieschema. SISO is en blijft tenslotte SISO.
Andere taken van de SISO-commissie zijn onder andere het opstellen en publiceren van conceptlijsten en definitieve lijsten van wijzigingen en/of aanvullingen, het speuren naar nieuwe onderwerpen en het onderhouden van contacten met deskundigen buiten de bibliotheek op allerlei vakgebieden.
Een voorname taak is ook het informeren van de bibliotheekwereld via de Nieuwsbrief Vlaamse SISO. Deze nieuwsbrief zal op geregelde tijdstippen verschijnen via de geëigende kanalen nl. de vaktijdschriften: Info (VVBAD), Openbaar (KCLB), Tips voor bibliothecarissen (NB), De vrijzinnige lezer (HVCL), Boek en bibliotheek (Willemsfonds), Bibem (Bibliotheek en maatschappij), Bib-krant (Plob).
Vermelden we tenslotte dat de Vlaamse SISO-commissie ook als taak heeft elk voorstel tot wijziging en/of aanvulling uit de bibliotheekwereld te behandelen en te beantwoorden, inclusief het argumenteren van genomen beslissingen. De commissie kan echter slechts zinnig en efficiënt met deze voorstellen werken, indien zij goed omschreven en geargumenteerd zijn.
Wat het wijzigen van het Vlaamse SISO betreft, hanteert de commissie onder andere volgende criteria: nieuwe ontwikkelingen (vb. AIDS), fouten (vb. bescherm'en'de planten), het aantal titels binnen een rubriek en de eigenheid van het SISO (logische indeling, deductieve principe...). Er zal een onderscheid gemaakt worden tussen grote wijzigingen (omnummeren noodzakelijk) en kleine detailwijzigingen. Bij grote wijzigingen wordt de procedure gevolgd zoals vermeld in de eerste druk van het Vlaamse SISO p. 6. Dit wil zeggen dat wijzigingen en/of aanvullingen eerst gedurende een bepaalde periode (2 à 3 maanden) in concept aan de openbare bibliotheekwereld worden voorgelegd. De definitieve lijst wordt opgesteld aan de hand van de binnengekomen reacties. Indien nodig publiceert de VBC wijzigingsbladen en/of vervangbladen. Kleine incidentele wijzigingen worden bekend gemaakt in de Nieuwsbrief Vlaamse SISO.
Op dit ogenblik heeft de Vlaamse SISo-commissie een eerste conceptlijst van wijzigingen en/of aanvullingen opgesteld, handelend over de rubriek ‘450-490 Onderwijs-Vorming’, en ook een eerste lijst van kleine wijzigingen en/of aanvullingen. Beide lijsten worden eerstdaags gepubliceerd en aan de bibliotheken bezorgd: de eerste als conceptlijst, de tweede als definitieve lijst. Verder werkt de commissie ook nog aan een ‘Lijst van