houtgravures. Voor 2 of 3 in offset gedrukte exlibris krijgt men soms ook wel een originele houtgravure. Vooral bij thematische verzamelaars lukt dit wel eens. Aan jonge en beginnende verzamelaars, wordt soms met gulle hand een en ander toegestoken.
Om de twee jaar wordt door de FISAE een internationaal exlibriscongres ingericht. Naast tentoonstellingen, voordrachten en cultureel georiënteerde uitstappen bieden deze congressen ook veel gelegenheid tot ruilcontacten. De FISAE is de overkoepelende organisatie van de diverse nationale exlibrisverenigingen in Europa.
Zeer belangrijk is ook het ruilen per brief. Elke actieve exlibrisverzamelaar ontvangt tientallen en soms honderden exlibriszendingen per jaar. De brieven komen uit alle werelddelen; de meeste uit een groot aantal Europese landen, de minste uit Afrika. Dat uit deze schriftelijke contacten ook vriendschappelijke relaties en toeristische uitwisselingen voortkomen zal zeker niemand verbazen. Engels en Duits zijn bij dit ruilverkeer de meest gebruikte talen, maar door diverse exlibrisverenigingen zijn vier- of zestalige ruilformulieren opgesteld die het eventuele gebrek aan talenkennis omzeilen. Er bestaan ook formules om een ruillijst op te stellen; daarbij wordt een kode van grafische technieken gebruikt die door elke verzamelaar begrepen wordt. Adressen van verzamelaars in binnen- en buitenland worden regelmatig gepubliceerd in exlibristijdschriften en in ruillijsten die af en toe door de nationale exlibrisverenigingen worden samengesteld. Ook adressen van binnen- en buitenlandse exlibriskunstenaars kunnen op deze wijze bekomen worden.
Ter illustratie: een foto, genomen tijdens een ruildag in het Internationaal Exlibriscentrum in Sint-Niklaas [1] en verder nog enkele voorbeelden van hedendaagse exlibris-grafiek met werk van uitsluitend Vlaamse kunstenaars, nl. een zeefdruk van Martin Baeyens [2], een zeefdruk van Willy Braspennincx [3], een houtgravure van Gerard Gaudaen [4], een houtgravure van Emiel Hoorne [5], een houtgravure van Guido Mariman [6], een houtgravure van Jan Meeus [7] en een houtgravure van Frank-Ivo Van Damme [8]. In nr. 2 speelt de stijl van de kunstenaar een belangrijke rol; nr. 3 is duidelijk bedoeld voor boeken over scheepvaart; nr. 4 is een voorbeeld van een der meest geliefkoosde thema's van exlibrisverzamelaars; nr. 5 is een voorbeeld van abstrakte kunst in de exlibris-grafiek; nr. 6 combineert de thema's vrouwelijk naakt en wijn; nr. 7 is een exlibris voor de woordenboeken van een vertaalster; nr. 8 werd Antoon Wouters aangeboden ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen.
L.V.
2