Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen
Het retabel van Hemelveerdegem is waarschijnlijk in Oudenaarde ontstaan. Het steit episodes voor uit het leven van Sint-Jan de Doper en de mirakuleuze ontdekking van zijn hoofd door de benedictijnen. Vandaar de veronderstelling dat in de thans leegstaande middennis een reliekbuste van Sint-Jan of een Sint-Jan in disco zou hebben gestaan.
Niettegenstaande de laat-gotische vormentaal, vooral in de architectonische achtergrond, is de geest van de renaissance hier overal aanwezig. De ruimtelijkheid der taferelen, de bijna klassieke houdingen der figuren, het tafereel met de dans van Salome bovenaan in het midden, voor een theatervormige achtergrond die geflankeerd is doortwee naakte putti met plantenslingers op balusterzuilen, overal komt een beheerste elegantie tot uiting, dieverwantis met de nieuwe renaissancistisch-humanistische geest.
De kleine borstbeelden die de onderste vakken bekronen, stellen o.m. vorstenportretten voor: Maximiliaan van Oostenrijk, Maria van Bourgondië, Filips de Schone en keizer Karel.
Omdat Karel V boven zijn hoed met doorregen lint een keizerskroon draagt, kan dit retabel niet vóór 1520 worden gedateerd. Bovendien draagt de jonge Karel nog geen baard, zodat dit retabel ook niet veel later kan gemaakt zijn. De aanwezigheid van die vorsten laat vermoeden dat dit retabel besteld werd door iemand van het hof en/of voor een door de Keizer beschermde kerk. Werd dit retabel oorspronkelijk besteld voor de Sint-Janskerk van Hemelveerdegem, die afhing van de benedictijnenabdij Sint-Adriaan van Geraardsbergen? Waarschijnlijk stond de kunstenaar in nauwe betrekking met de hofkringen. Dit retabel - en andere - vindt U in de editie 1979 van Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen.
Komen verder nog in deze jaargang aan bod:
- | Textielkunst |
- | Het eclecticisme (de stijl van grootvaders huis) |
- | Taptoe opnieuw bekeken |
Prijs: voor Willemsfondsleden: 500,-fr. (i.p.v. 650,-fr.)
Hoe bestellen: storting op rekeningnummer 440-0330001-79 van Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen te Gent met vermelding ‘OKV 1979 - Lid Willemsfonds’.
Ook andere jaargangen nog beschikbaar.