Vlaamse letteren, wat nu?
Dagen van De Vlaamse Gids (19-20/9 '87)
De ontplooiing van de Vlaamse sociaal-culturele eigenheid is lang verhinderd geweest, wat fataal was voor ons zelfvertrouwen. Een categorie 19de eeuwse Vlaamse intellectuelen, hierin gesteund door het schrijftalent van o.m. een Conscience, poogden dit zelfvertrouwen terug aan te wakkeren in brede volkslagen. Ook een verfranste intelligentsia wilde men overtuigen van de noodzaak van een herwaardering van de Nederlandse taal en letteren in België. Maar onwetenheid en vooroordelen waren de voornaamste beletsels om deze pogingen te doen slagen.
Merkwaardig hoe tot op heden, nu onze taal in België haar gerechtigde plaats heeft ingenomen, sceptische tot afwijzende meningen blijken voort te bestaan tegenover de Vlaamse letteren. Die meningen gaan dan nog wel hoofdzakelijk uit van taalgenoten, die al wat van buiten de grenzen komt, het scheppend proza uit Nederland inbegrepen, systematisch hoger aanslaan dan wat het eigen Vlaanderen voortbrengt.
Is dit standpunt geheel of gedeeltelijk gerechtvaardigd? Of is het louter ingegeven door gebrek aan objectiviteit? Of door snobisme? De inrichters van de Dagen van het cultureel tijdschrift De Vlaamse Gids (dit jaar op zaterdag 19 en zondag 20 september in ‘Thermae Palace’ te Oostende) nemen zich voor enige helderheid te verschaffen in deze actuele problematiek onder het motto ‘Jong Vlaams proza, mogelijkheden en moeilijkheden’. Vele Vlaamse uitgevers en auteurs worden verwacht om hun opvattingen dienaangaande kenbaar te maken.
Een panel, met als moderator dr. Georges Wildemeersch, houdt zaterdagnamiddag van 15 u af een aantal korte uiteenzettingen, die als vertrekpunt bedoeld zijn tot een levendig debat met de aanwezigen.
Frank De Keyser, medewerker Het Laatste Nieuws, wil in ‘Vlaamse letteren, volwaardig, evenwaardig’ zijn ervaring vertolken dat Vlaams proza in geen enkel opzicht moet onderdoen voor ander. Fernand Auwera, auteur en criticus, toont zich alvast terughoudender in ‘Is er nog leven na het debuut?’. Julien Weverbergh, Vlaams uitgever die als zodanig al stormen trotseerde, handelt over ons gewijzigd uitgeverslandschap. L. Geerts, filoloog en essayist, neemt tenslotte ‘Tien jaar Vlaamse letteren’ onder de loupe.
Tevens spreekt minister van Vlaamse Cultuur Patrick Dewael over de positie van de jonge auteurs en over zijn plannen ter bevordering van Vlaamse letteren. Met mogelijkheid tot vragen stellen.
Aansluitend geeft vzw Initiatief onder regie van Hugo Meert een opvoering van ‘Ogen van krijt’ door Tone Brulin met als optredenden Ronny Waterschoot en An Cloet. Dit stuk werd voor het eerst gepubliceerd in