is het noodzakelijk complement van de construktieve elementen. De lijn tegenover of met het vlak. Het dynamische met het statische. En meteen middel en doel.
- De tekens geven aan je werk ook een sterk dynamisch karakter. Je geeft hiermee een beweging weer, het ontstaan van een structuur, van een vorm die niet volledig tot ontwikkeling komt, maar die beweging heeft reeds op zichzelf een zin gekregen.
- Inderdaad, het is steeds een wisselwerking van de lijn-dynamiek tegen de vorm-statiek. Die spanning is nodig en is trouwens een constante in al mijn werken.
- Heel wat schilderijen werden geïnspireerd door de jazzmuziek. Je hebt daar ook op gewezen in de titels, die je deze schilderijen meegaf. Deze inspiratie verklaart waarschijnlijk ook het dynamisch karakter van de schilderijen, het ritme dat erin aanwezig is.
- Reeds zeer vroeg heeft de jazz-muziek, een bepaalde soort jazz dan, me geïnspireerd en dus een sterke invloed gehad op mijn werken. Vandaar de verwijzingen via de titels aan mijn werken. Verkeerdelijk is echter daaruit geconcludeerd dat ik a.h.w. jazz-illustraties maakte. Vooreerst kàn dit niet en is het trouwens nooit mijn betrachting geweest. Dit verklaart meteen ook waarom ik dan gestopt ben met jazz-titels aan mijn werken te kleven. Wat me daarentegen wel interesseerde èn inspireerde was de geest, de soul, het spontane, de improvisatie van deze muziek. Vooral dan ook de dramatiek van bepaalde free-jazz-beoefenaars, ik denk in het biezonder aan Eric Dolphy, boeiden mij enorm. Dit is dus een belangrijk element geweest waarmee ik mijn werken opgebouwd heb en nog steeds doe trouwens.
- De herhaling van horizontale strepen, balken, omlijstingen en vlakverdelingen vormen een tegenpool voor de dynamische krassen en tekens. Soms zijn er ook symmetrische effecten.
- Inderdaad vormen deze elementen een tegenpool voor de schriftuur, de tekens. Dit kunnen we trouwens ook terugvinden in andere kunsten zoals de muziek en de architektuur. Of in de natuur. Denken we aan de tegenstellingen zoals dag en nacht, wit en zwart e.a. Het symbolische zoals horizontaal verwijst naar de horizonlijn, het menselijke aspekt, het aardse. Daarentegen het vertikale verwijst naar het hogere, het spirituele. In kombinatie geven ze een kruis-motief, verbondenheid.
- Je schilderijen hebben altijd een monumentaal karakter. Zelfs in je heel kleine formaten valt dat op. Dat is iets wat je bewust nastreeft.
- Mijn werken zijn inderdaad steeds monumentaal, zowel op klein als groot formaat. Vandaar de uitdaging voor mij om ook op kleine formaten te werken. De spanning in een werk moet uiteraard zichtbaar zijn of aanvoelbaar, of het moet het overstijgen. Daarmee is eigenlijk alles gezegd. Monumentaliteit zit volgens mij niet in het formaat, maar in de betrachting. Daarom maak ik ook kleine werkjes naast de grote. Dat heeft niets met verkoopbaarheid te maken. Die kleine werkjes moet je ook niet zien als proeven om ze later op groot formaat uit te werken. Het is gewoon een uitdaging voor mij om in een klein formaat een zelfde spanning teweeg te brengen als in een groot werk. Maar uiteraard krijgt het in een groot schilderij, gezien de armbeweging, toch een andere dimensie. Maar op zichzelf blijft het dezelfde spanning houden.
- Het gebruik van de materie, waarvan je daarstraks de samenstelling hebt genoemd, brengt mee dat je schilderijen toch vrij zwaar gaan wegen. Daarom gebruik je ook meestal een paneel als drager. Maar je maakt soms ook schilderijen op doek.
- Dat is natuurlijk louter technisch. Wanneer het kan, werk ik op doek. Het doek is een lichte drager. Het is gewoon een praktisch aspect, want het vervoer is hierdoor gemakkelijker. Maar wanneer het moet, gebruik ik een paneel. Gewoon om technische redenen. Nu is de drager op zichzelf van geen belang. Ik gebruik nooit een doek om zijn mooie korrel, of om zijn structuur. Die bepaal ik immers zelf. Maar op een doek kun je natuurlijk niet zo een dikke laag materie aanbrengen als op een paneel. Dat bewijst nog eens dat er niets systematisch in mijn werk is. Ik heb niet een bepaalde dikte nodig om mijn reliëfstructuur op te bouwen. Het is altijd de uitdrukking die van belang is. Wanneer ik het nodig acht om het reliëf extra te accentueren, dan doe ik dat, en uiteraard met adequate middelen zoals paneel.
- Ondanks het monumentale karakter van je schilderijen blijft de aandacht voor het kleine detail toch altijd heel belangrijk.
- Al die tegenstellingen, zoals tussen groot en klein, vind ik zeer belangrijk. Daar alle elementen in het werk een rol dienen te spelen, zal ik bijgevolg eveneens het détail niet verwaarlozen. Het maakt één geheel; ongeacht het formaat van het werk.
- Soms ga je ook nog andere ma-