Clara Eggink
Het onbekende Suriname
Clara Eggink
Geboren te Utrecht op 18 april 1906. Was gehuwd met J.C. Bloem, Jan Campert en H.J.G. Ivens. Schreef ongekunstelde, zuivere poëzie vol romantisch verlangen, in aansluiting bij de Criteriumgroep.
Publiceerde: de dichtbundels Schaduw en water (1934), Het schiereiland (1938), Landinwaarts (1941), De rand van de horizon (1954), de roman Gewoon mensen (1960), de biografie De merkwaardige reizen van Henriette en Alexandrine Tinne (1960), de verhalenbundel Een Rotterdams kind en andere ontmoetingen (1962) en Leven met J.C. Bloem (1977).
In 1940 ontving zij de Van der Hoogtprijs.
De gemiddelde Nederlandse burger, nog niet zolang geleden de baas van het land Suriname, is in wezen een kleinsteeds mens. De goede minderheid uitgezonderd natuurlijk. Hij heeft niet veel fantasie in die zin dat hij weinig voorstellingsvermogen heeft waar het andere lieden dan hemzelf en zijn soortgenoten betreft. Hij leeft met en voor zijn groepje, voor maatschappelijke welvaart, status. Egoïsme is een van zijn voornaamste kenmerken. Een belangeloze daad is hem vreemd. Hij doet niet gauw iets voor een medemens tenzij hij er beter van kan worden. Over het algemeen heeft hij weinig belangstelling voor zaken buiten zijn smalle patroon. De dingen van de geest interesseren hem gewoonlijk niet en hij leest b.v. weinig. Zijn beperkte ziel is er ook de oorzaak van dat deze gemiddelde Nederlandse burger nagenoeg niets afweet van de tropische gebieden, die eenmaal onder zijn nationaliteit gezucht hebben.
In onze letterkunde is het niet zoveel beter gegaan. Ik spreek nu niet over Indonesië, want over dit land is wel het een en ander geschreven. Hoewel, als we goed kijken behandelden deze schrifturen toch eerder de in