[Nummer 4]
Dagen van de Vlaamse Gids
150 jaar muziekcultuur
In de komende herfst zal met grote luister het feit herdacht worden dat Willem II der Nederlanden anno 1827 het Brussels Conservatorium met een ‘koninklijk gebaar’ losmaakte van het Parijse ‘moederhuis’ en daarmee de deur openzette voor een eigen, nationaal muziekleven. Honderdvijftig jaar muziekcultuur in België.
Het leek ons de moeite er even bij stil te staan én een terugblik te werpen. ‘Not in anger’, niet in toorn, maar objectief én realistisch. Op alles wat er in die anderhalve eeuw tot stand werd gebracht (of nog niet), op het creatieve, het hérscheppende en ook op het pedagogische, dus vormende vlak. Tevens om de rol en de weerklank, letterlijk en figuurlijk, te analyseren van de muziek in onze huidige samenleving.
Daarbij stond de gedachte voorop een zo breed mogelijk terrein te bestrijken. Hoewel het thema Muziek, daarvan zijn we ons wel bewust, uiteraard niet ‘uitputtend’ kan behandeld worden.
Ons streven vindt men gereflecteerd in de samenstelling van het panel voor de Dagen van De Vlaamse Gids, op 10 en 11 september te Den Haan.
Met prof. dr. Jan L. Broeckx van de Gentse Rijksuniversiteit als moderator behandelt Herman Sabbe de politieke en economische aspecten van de muziek, de componist-criticus Willem Pelemans stelt de vraag ‘Dorpsfanfare of Internationaal Festival, wat is te verkiezen?’, Christiaan De Lannoy belicht een recent ontgonnen zone van het muziekbeleven, nl. de muziek als therapeutisch middel, jazz-kenner en specialist Mon Devoghelaere heeft het uiteraard over zijn troetelkind en slaat de brug naar de hedendaagse pop-rage. Dr. Gerard Mortier analyseert de situatie van het lyrisch toneel in Vlaanderen en Jan Raicich, leraar muziekgeschiedenis aan het Kon. Vlaams Conservatorium te Antwerpen, zal uitweiden over de tekortkomingen van ons muziekonderwijs en daarbij bijzondere aandacht besteden aan de spanningen op dat punt tussen het Rijksonderwijs en de vrije scholen. Zoals men merkt het thema van ‘De Dagen van de Vlaamse Gids '77’ is er één waar muziek in zit!
Tevens zal hulde gebracht worden aan de nagedachtenis van dichter Luc Van Brabant, trouwe deelnemer en trouwens destijds mede-organisator van De Dagen.
Een inschrijvingsformulier is aan dit nummer toegevoegd.