Inleidend woord
Elke dramatische tekst blijft, zolang hij niet tot leven gewekt wordt, een aanleiding, een scenario dat de samenbindende kracht van het scheppingsproces van de theaterkunst ontbeert. Alleen de over tijd en ruimte heersende acteur immers draagt in zich de mogelijkheid om door de coördinatie van actie en woord tot het spel te komen.
Teirlinck heeft, met een authoriteit die de ebbe en vloed van de toneelgetijen heeft weerstaan, gedurende verscheidene decennia het standpunt van de dramatiek als geactualiseerd levensbeeld-in-actie in geschrifte en met het gesproken woord verdedigd. Eenzelfde overtuiging heeft hij willen vastleggen in de teksten die hij voor het toneel ‘ontwierp’. En daarom zal men ze niet benaderen als meerdere proeven van een uitzonderlijke zeggingskracht en taalvirtuositeit, zelfs niet als levenloze getuigenissen van hoogstaande dramatische momenten. Zij dragen in zich in de eerste plaats de vrucht van een jarenlang zoeken en experimenteren rondom de intrinsieke waarden van de dramatiek, zij weerspiegelen Teirlincks tasten, ervaren en meedelen van de bruikbare vormen.
Reeds omstreeks 1920 was Teirlinck bewust opgetreden als leider van een vernieuwing die het toneel de ruimte wou hergeven waarin vrij geademd kon worden. Naar het voorbeeld van de buitenlandse hervormers moest een nieuwe inhoud en stijl gevonden worden. Alleen het théâtre-pur dat van alle anecdotisme en literair geharrewar ontdaan was kon hier een oplossing brengen. Teirlinck zou zich hierbij rechtstreeks tot het theaterpubliek wenden en het een op historische gronden verantwoorde kunst voorleggen. Dezelfde wil tot hervorming door de positieve toneeldaad bracht hem er ook toe na de tweede wereldoorlog, en los van de technische verworvenheden van de eigen tijd, in een zelfde geest voort te bouwen aan een toneel dat deze keer de klassieke waarden en normen in een actueel beeld herschiep. Als vernieuwer die de wekroep aanhief, als ‘kleine metselaar aan dat groot monument’ dat het Nationaal Toneel heet, blijft hij voor Vlaanderen de veel-