betekenis van de Hervorming zou o.i. het onderwerp kunnen vormen van een belangrijk proefschrift.
Enige eeuwen later gaat de Franse Revolutie aan een groot deel van Italië voorbij zonder diepe sporen na te laten; in vele gewesten, o.a. in de Kerkelijke Staat en in het koninkrijk der beide Siciliën heeft men veeleer de reactie tegen die revolutie gekend dan de revolutie zelf. De negentiende eeuw is een eeuw van strijd; de nationale eenheid komt tot stand. Doch wie zijn het, die de eenheid smeden? Het volk, de boeren, de arbeiders? Hebben de kleine Italiaanse Staten ooit een revolutionnaire beweging gekend tegen de lokale vorsten, de Bourbons, de groothertogen van Toskane, de Paus? De geschiedsbronnen wijzen uit, dat het ‘Risorgimento’ vooral een beweging is geweest van de burgerij, de hogere klassen, enkel intellectuelen en studenten, terwijl het eigenlijke volk er vaak vijandig tegenover stond, of in de meeste gevallen apatisch was. Al waren de toestanden niet zo extreem als in Spanje of Rusland, toch kan men zeggen, dat omstreeks 1900 in Italië onder de adel en de grootgrondbezitters en ook onder de grote massa der arbeiders de denkwijze nog volledig middeleeuws was. Het is moeilijk op zulke toestanden democratische en vooral sociaal-democratische gedachten te enten. De al te sterke tegenstellingen leiden of tot een rechtse dictatuur, die eventueel paternalistisch kan zijn, ofwel tot een bloedige ‘opstand der horden’, een Jacquerie.
Deze dingen mag men niet vergeten, wanneer men de zwakke sociaaldemocratische partij van Italië wil vergelijken met die in andere landen.
De hele geschiedenis van het socialisme in Italië kenmerkt zich door een maximalismc, dat men elders alleen in Rusland in die mate heeft gekend. Vandaar dat het geen wonder is, dat reeds in 1919 een groot deel der Italiaanse socialisten overging tot de Derde Internationale en hoe sterk ook bij de overgeblevenen dat maximalisme nog was, bleek wel toen reeds vrij spoedig in de Parijse ballingschap het pact van samenwerking werd afgesloten tussen de beide Marxistische partijen.
Het is tegenwoordig mode Saragat aan te vallen. In deze dagen heeft o.a. de New York Times daarvan een staaltje geleverd, waaruit echter verregaande onkunde blijkt in zake de bestaande toestanden. Verre van een gevaar te zijn voor de democratie is Saragat de man, die de ongehoorde moeilijkheden heeft getrotseerd, welke het wederoprichten van een waarachtige socialistische partij in Italië in de weg staan. De breuk tussen hem en Nenni heeft, trots de vele vergissingen die daarna volgden, het principe vastgelegd, dat de verdediging tegen het communisme gezocht moet worden in de vrijheid en niet in een rechtse tyrannie en daarnaast, dat in de hedendaagse samenleving vrijheid geen hechte basis kan hebben, indien zij niet mede gedragen wordt door het meest ontwikkelde deel van de arbeidersstand. Saragats socialisme heeft eigenlijk meer van een sansculottistische vleugel van het liberalisme. Wie oordeelt, dat er van Saragat