daar zijn: geschiktheid voor illustratie, prijs, ondoorzichtigheid, e.a. - moet het papier vooral aangenaam zijn bij de aanraking en een witte agressiviteit vermijden. Men betast een bladzijde alvorens men ze leest.
Het lettertype vraagt daarentegen de goedkeuring van het oog. Het karakter van de letter is zó beslissend, dat de drukkers meer een affectieve dan een rationele houding in dezen aannemen. Hij die hier geen verliefdheden kent, is geen gelukkig vakman.
De Vlaamse Gids gaat het met een nuchtere dame wagen. Haar naam is Times Roman. Zij werd in 1932 geboren en haar vader heet Stanley Morison. Aangezien het in opdracht van het Britse dagblad The Times was, dat Stanley Morison - volgens velen de beste letterkenner en -tekenaar van onze tijd - haar ontworpen heeft, móest zij ook geschikt zijn voor aanwending in tijdschriften. Gedurende een jaar is zij echter exclusief door The Times gebruikt geworden en pas daarna kwam zij op de markt. Het werd evenwel onmiddellijk een overweldigende verovering. Velerlei zijn inderdaad de hoedanigheden van deze letter, die in de volste zin van het woord een werkletter is. Dit wil zeggen dat zij vele soorten papier verdraagt, dat zij niet broos is, dat zij voor zeer uiteenlopend werk in aanmerking komt, dat zij zuinig loopt, dat zij - grootste aller hoedanigheden - goed leesbaar is.
Zijn papier en letter goed - klinkt het woord reeds wat minder vaag dan een paar paragraphenterug? - dan moet er alleen nog voor een goede samenvoeging van beide gezorgd worden, het drukken zelf dus. Dit is natuurlijk geen specifiek tijdschriftenvraagstuk, alleen dat het dwingende gebod van de periodiciteit hier vaak verantwoordelijk is voor overhaasting en derhalve slordigheid. Het registeren van schoon-en weerdruk verdient hier allicht ook een aanbeveling.
Tot zover zijn alle voorwaarden vervuld om een goed tijdschrift uit de pers te zien komen. Met de duizend en één zichtbaarheden, waarvan boven sprake, moet nu nog afgerekend worden. Deze zo talrijke als taaie blikvangers ontsnappen aan te ruime veralgemeningen en daarom zal men goed doen, in de lijnen die volgen, slechts een algemeen tijdschrift, als de Vlaamse Gids, voor ogen te houden.
Titel, auteursnaam, tekst, citaat en ondertitel worden in eenzelfde lettertype gezet, hetzelfde heel de aflevering door. Wie de tegenstelling schuwt, verdedigt een gezonde stelling, of beter nog, zal niet de indruk geven dat hij iets wenst te verdedigen. Binnen eenzelfde type zijn de variatiemogelijkheden zo groot - corpsen, kapitalen, kapitaaltjes, italiek - dat zij alle functionele verschillen kunnen weergeven, de enige die trouwens moeten weergegeven worden.