Een versleten opvatting
Dit zou, menen zij, minder duur kosten, minder uitdagend zijn en zou aan de Westeuropese mogendheden meer vrijheid van beweging laten in hun buitenlandse politiek. In andere woorden: terug naar het verleden, terug naar de versleten en verkeerde opvatting van de ‘soevereine’ staat, ophemeling van een misplaatst romantisme, terwijl de hoofdzakelijke kwestie van onze veiligheid en van de bescherming van onze culturele waarden afhangt niet van gevoelsargumenten, maar wel van het aantal vliegtuigen en kanonnen, die wij kunnen voortbrengen, van de nauwe samenwerking tussen alle vrije volkeren en van de oplossing, die enkel kan gevonden worden in een universele regeling, die wij zullen kunnen geven aan de sociale noden van onze bevolkingen.
Wij vragen ons trouwens af, hoe de neutralisten het zullen bewerken een zelfverdediging te verwezenlijken, die de Sovjet-Unie niet zal ‘uitdagen’, zonder hulp van de Verenigde Staten, die toch reeds nu een groot deel van onze financiële en andere inspanningen bekostigen.
Anderzijds schijnt het ons toch toe, dat, hoe aanlokkelijk ook de begrippen van ‘neutraliteit’ en ‘onafhankelijkheid’ klinken, deze nochtans, gezien de aardrijkskundige ligging, de rijkdommen en de industrie van onze gewesten, begrippen zijn met een verouderde betekenis.
Men moet de wereld nemen zoals zij thans is en de feiten aanschouwen in hun naakte werkelijkheid. Wij leven in het midden van de XXste eeuw en niet meer in de XIXde eeuw! Het is duidelijk, dat moest een land, zoals Frankrijk b.v., uit het Westerse kamp treden, het, - gezien zijn huidige toestand, - niet zeer lang ‘onafhankelijk’ zou blijven en dat het heel snel in het andere kamp zou gesleurd worden. Van Frankrijk een ‘nieuw Zwitserland’ maken, schijnt ons een hersenschim. De vergelijking met Zwitserland gaat trouwens niet op, en wat waar is voor onze Zuiderburen, geldt voor West-Europa in zijn geheel.