Kamiel van Baelen
NA de bevrijding werd Van Baeien's uitzonderlijk talent door bijna alle critici erkend. Zijn leven was kort, maar het was een schoon, een groot, een vruchtbaar leven. Gelukkig hebben wij het werk dat hij ons geschonken heeft. Dit oeuvre is niet omvangrijk, doch beteekenisvol en van fundamenteel belang. In 1942 verscheen ‘Be oude Symphonie van ons Hart’ dat in 1941- 42 werd geschreven en in 1943 ‘Een Mensch op den Weg’ dat in 1939-40 werd uitgewerkt. Eerlang verschijnt nog het derde en laatste boek van zijn hand: ‘Be gebroken Melodie’.
‘De oude Symphonie van ons Hart’ is een roman, dien wij moeilijk bij een bepaald genre van de Vlaamsche literatuur kunnen classeeren. Het is fantastisch, zonder wansmakelijk en levensvreemd te zijn; realistisch, zonder brutaalweg feiten ten toon te spreiden; een boek van hoogere abstractie, zonder nochtans gewone logica uit te spinnen.
Van Baelen stelt in dezen roman den mensch voor als een stukje stof en een stukje van God. De substantie is verwerkt op een zeer modern plan. De indeeling, de constructie, de situeering, de interpretatie breken met een stijf conventionalisme.
Van Baelen beschrijft een normalen mensch (in tegenstelling met vele andere auteurs, belust op de meest extra-vagante types uit een psychopathologische verzameling), gehukt onder materieele beslommeringen en hongerend naar hoogere idealen.
Wij zouden dit werk een satire op het leven durven noemen omdat Van Baelen, scherp-hekelend, elke hoop, elke verwachting als een preludium van de ontgoocheling en de teleurstelling laat klinken. En toch getuigt dit boek met zijn naargeestige en drukkende bitterheid van geen deprimeerend pessimisme, omdat het de ‘juiste’ projectie is van het ‘ware’ leven in een ‘reëel’ milieu.
Evenals de Fransche existentialistische romanciers laat hij zijn held tot de wanhoop komen. Deze wanhoop doet hem tot zelfmoord besluiten. Doch op het fataal oogenblik weet een chirurg de zelfmoordpoging te verijdelen En hier begint de ‘roman’: de held zal achtereenvolgens met verschillende harten het geluk trachten te verwerven. Hij krijgt beurtelings het hart van een groot-financier, een zwerver, een doctor in de wijsbegeerte, een krankzinnige, een losbol... en 't laatste krijgt hij er een van chroomstaal (dit wordt zijn dood: het spiritueele kan onmogelijk enkel door het materieele bepaald worden). Deze verschillende harten worden het middel om telkens den mensch in zijn zoeken naar het geluk uit een ander standpunt te bekijken. De groote synthese, het geluk, zien wij hier in een verrassende complexiteit gesteld. Ligt het geluk in fictie, droom, roes, beschouwing, ontworstelen aan stof of geest, atheïsme of theïsme, huwelijk, vrij-liefde-leven, verzaken, levensaan-