1905 tot 1930’ en prees diens onbevangen oordeel en zijn gevoelens van humanisme. Wij verwijzen hier trouwens naar de bijdrage van den heer Hoste op de volgende bladzijden, naar aanleiding van de huldebetooging voor Basse ingezonden.
In een pittige toespraak had de heer Jan Schepens, een oudleerling van den gevierde, het eerst over Basse als leeraar.
‘Wat wij weten van de Vlaamsche Beweging van vroeger - zei hij o.m. -. van het vooroorlogsche Gent, daar hebt gij met ervaring, met kennis van zaken over gesproken. Door U werd het verleden tot boeiende anecdote, voor ons duidelijk. Wel vonden we ook die voorbije tijden in vele boeken, maar Gij gaaft ons meer: Uw stem, vervuld van heimwee misschien, gaf een echo van die tijden zelf weer...
Over het Gent van vroeger met de vrijzinnige pioniers der Vlaamsche Beweging hebt Ge ons meer dan eens verteld, zoodat het levend werd voor ons. Deze pioniers, deze voormannen droomden van een schooner Vlaamsche volk in een schooner België en zij bezongen hun droomen, hun idealen. Uw geslacht, Prof. Basse, heeft, met dien zang onvergetelijk in de ooren, die droomen taai en hardnekkig helpen verwezenlijken.
Gij behoort tot een bij uitstek practisch geslacht. En wij, die vele hervormingen verwezenlijkt vonden, zullen wij er ons toe bepalen over onze moeizaam verworven rechten te waken? Neen, niet waar? Wij moeten ons deze rechten waardig toonen en nog verder gaan. Wij moeten, juist als uw voorgangers, weer een idealistisch geslacht worden. En treffen we nu onze oude, glorieuze steden Gent en Antwerpen eenigszins lusteloos aan, weldra zullen ze hun huidige vermoeidheid te boven komen, hun huidige grillen laten varen en de leidende plaats in onze cultuur weer innemen...
In het mierennest van het Atheneum hieldt Gij met de heeren Pée, Hegmans, Baur e.a. de faam van de Germanistengroep van prof. Vercoullie hoog en Ge hebt er meer dan Uw plicht gedaan. Niet alleen hebt Ge ons vertrouwd gemaakt met de taal van Shakespeare, Shaw, radio en bioskoop en ons flink ingeleid in de Engelsche letterkunde. Ge hebt even knap als prof. Vercoullie... Uw lessen steeds weten te veraangenamen en te verrijken met een anecdote, een kwinkslag, en dit lang voor de geestesontspanning officieel werd uitgevonden.