| |
| |
| |
Boekbeschouwing
Edith Sitwell. - La Reine Victoria. Gallimard, Paris; 310 blz.; Fr. Fr. 32. Vertaling Jean Talva.
Hier wordt een psychologische studie gegeven van Koningin Victoria, eerst van het prinsesje, dan van het jonge meisje, daarna van de verliefde vrouw, de jeugdige moeder, en ten slotte van de vroegtijdige en ontroostbare weduwe. Tevens wordt haar opvatting van haar koninginneplicht ontleed, haar invloed beschreven, meer dan een halve eeuw op de Engelsche politiek uitgeoefend, haar rechtstreeksche betrekkingen geschetst met Melbourne, Peel, Palmerston, Disraëli, Gladstone, Tennyson en vele anderen, eveneens haar vriendschappelijke relaties met tal van interessante menschen en bovenal haar liefde voor Engeland. Gelijkloopend met haar intiem, huishoudelijk en officieel leven en den economischen bloei van het land, toont de schrijfster ons de dreigende antipode van den wetenschappelijken en industrieelen vooruitgang: de ellende van de armen; wij dringen de krotten binnen, de werkplaatsen, de weverijen, de mijnen, wonen de bloedige onderdrukking bij van sociale oproeren, de verschrikkingen van de deportatie. Onder hen, die den nieuwen tijd begrepen, moet de Prins-Gemaal genoemd, edele figuur, Victoria waardig. - Dank zij haar intuïtie en haar eruditie schonk Miss Sitwell ons een juist beeld van de groote Keizerin-Koningin en haar tijd.
| |
Dr. Ruth Kutsch. - Queen Victoria und die deutsche Einigung. Verlag Dr. E. Ebering, Berlin NW 7; 140 blz.; RM 5,40. Met rijke bibliografie.
In 1871 werd de wensch van Koningin Victoria vervuld: de éénmaking van Duitschland, al bevredigden haar niet het tijdstip, de plaats en de vorm, gekozen voor de ‘Kaiser’-prodamatie, evenmin als de rol van Bismarck in dit verband. Volgens haar mocht de vorming van een cultuurstaat niet bepaald worden door Bloed en Ijzer, maar door zedelijke middelen. Tot haar dood streefde zij naar een betere verstandhouding tusschen Groot-Brittanië en het Tweede Rijk. Met spijt zag zij den afkeer tusschen haar zoon, den lateren Edward VII, en den zelfbewusten Wilhelm II aangroeien. Na haar hielden de familiale betrekkingen met Berlijn voor altijd op als hulp tot politiek begrijpen mede te werken. - Dr. Kutsch' studie is een historische bijdrage van groote beteekenis.
| |
Adam Rutherford. - Israel-Britain. Beverley Gardens 39, Belmont, Stanmore, Middx., London; 3e druk; 370 blz.; 7/6; teekeningen en diagrammen.
Overgroote belangstelling wekt alom in Groot-Brittanië dit meesterlijk geschrift aangaande het Britsch Israëlisme, het merkwaardigste over dit onderwerp tot heden verschenen. Dat we een grooten, geweldigen tijd beleven, wordt hier eens te meer bewezen. Ondanks zijn logische samenstelling is dit een zeer curieus boek, wemelend van de meest origineele vondsten, te vinden in hfdst. als ‘Hebrew, Israelite, Jew- A Distinction’, ‘The Origin of Israel-Britain’, ‘The House of David’, ‘The Stone of Israel’, ‘Fragments of Israel Elsewhere’,
| |
| |
‘Proofs of the Identity of Israel-Britain’, ‘The Introduction of Christianity into Britain’, ‘The Tribe of Benjamin’, ‘The Church and Israel’, ‘Time of the Rise of Israel and Judah’, ‘The Preliminary and Final Restorations and the Re-Union of Israel and Judah’, ‘Scientific Revelation - The Great Pyramid’, ‘The End of the Age’, ‘The Great Responsability of Great Britain and the U.S.A.’.
| |
Karl Sturzenegger. - Humanität und Staatsidee. Vita Nova, Luzern; 124 biz.; ing. Zw. Fr. 3,50; geb. Zw. Fr. 4,50.
Een Philosophie van de Politiek, waaraan onze tijd groote behoefte heeft. Zij verdedigt de menschelijke, geestelijk en zedelijk gegrondveste Staatsidee en rekent af met het moderne absolutisme en de valsche wereldaanschouwingen, geldig in de dictatoriaal geregeerde staten, waar alle vrijheid onderdrukt wordt. Hoop op een omwenteling om deze wantoestanden te keer te gaan wordt niet opgewekt, maar de noodzakelijkheid gepredikt van de herleving van de rein-evangelistische gedachten, die volgens schrijver alleen in staat zijn voor eeuwig de Ethiek te vestigen op onwankelbare basis. Elk zelfstandig denkend democraat zal in ieder geval goed doen deze Zwitsersche stem niet te versmaden.
| |
Johan Theunisz. - Johan de Witt. A. Manteau, Montoyerstr., Brussel; 190 blz.; ing. Fr. 32,30; geb. Fr. 42,50.
Toen Johan de Witt Raadpensionaris van Holland werd, was hij 27 jaar oud, het begin van zijn apogeum; conservatief, had hij geen ander politiek ideaal dan de oligarchie, Zijn visie, zegt J. Theunisz, was optimistisch, zijn kijk zakelijk en ongemeen helder; daarom zag hij het staatsbelang als een eigen belang van een hooger orde; nooit heeft hij dit hoogere aan het lagere geofferd. Hij was in staat zonder inspanning zich terstond de meest ingewikkelde problemen duidelijk voor te stellen. Zijn vernuft was zuiver-werkend, logisch construeerend; zijn welsprekendheid de oorsprong van zijn weergalooze overredingskracht. Zijn eerlijkheid staat boven allen twijfel. Niemand in Nederland kon met hem, ‘King John’, vergeleken worden. Zijn weerzinwekkende vermoording had niet de ergste misdadiger verdiend, besluit te recht de auteur, die een treffend en totaalbeeld van J. de Witt (1625-1672) en zijn tijd schetste.
| |
Prof. Dr. F. Desonay. - Les Ducs de Bourgogne. Les petites Etudes de Belgique, rue de Fragnée, Liége; 180 blz.; Fr. 10.
Prof. Desonay dient hier werkelijk de historische waarheid en bevordert haar ongemeen. Hij schetst een synthetisch beeld van de Bourgondische hertogen, die over ons grondgebied regeerden, ontleedt hun politiek, beschrijft het toenmalig sociaal, literair, wetenschappelijk en artistiek milieu. Filips de Stoute was nog een Franschman en handelde als een Valois; Jan zonder Vrees voelde zich uitsluitend Bourgondiër; Filips de Goede begint een ‘Belgische’ politiek te voeren, waaraan deze van Leopold II zal herinneren; Karel de Roekelooze in zijn Drang nach Osten (und Süden) vergeet onze tradities en zal daarom het onderspit delven. - Deze publicatie mag beschouwd worden als best geschikt om het leven hier te lande gedurende de 15e eeuw in zijn totaliteit te belichten.
| |
Jef Last. - De Spaansche Tragedie. Contact, Amsterdam; 200 blz.; geb. fl. 2,90.
H. Roland Holst vindt dit boek een stuk van het leven zelf, zooals het nu in Spanje onder de arbeiders en intellectueelen geleefd wordt, met zijn schoonheid en trots, zijn innigheid, zijn gruwelijk lijden, en ook zijn verblinding voor eigen schuld. Het wekt warme liefde en bewondering voor het Spaansche volk,
| |
| |
diepen eerbied voor de ontzettende bloedoffers, die het brengt, diep besef van gemeene schuld aan deze vreeselijke tragedie. De kunstenaar Last schiep een heldendicht over de verdediging van Madrid, waaraan hijzelf zoo actief deel nam, over een bloedigen strijd, waarin zonen van hetzelfde land elkander vernietigen, erger dan wilde dieren, in dit ‘gouden tijdperk der barbarij’. Het groote hart van den temperamentvollen schrijver, journalist, cineast, mijnwerker, kapitein bij de Spaansche republiek, thans partijloos, vaderlandsloos, vogelvrij bij fascisten en communisten, zet zijn overtuigingsgloed aan den onze over.
| |
Hertogin Van Atholl. - Spanje onder den Schijnwerper. A B C Actualiteiten; A. Blitz, Amsterdam; 280 blz.; fr. 6. Vertaling H. Buys.
Katharine Marjory, hertogin van Atholl, schrijfster van ‘A Military History of Perthshire’, ‘Women and Politics’, ‘The Conscription of a People’, sedert 14 jaren lid van het Britsche parlement, die Spanje bezocht in 1937, werpt haar zoeklicht over den verwoeden kamp, die ginds heerscht, en bestudeert zijn diepere oorzaken, de verhouding tusschen de strijdende partijen, den toestand van gezag en orde achter de linies. Zij stippelt de gewichtige strategische vraagstukken uit, die na het beëindigen van de vreeselijke worsteling voor den dag moeten komen, in het bizonder waar het betreft de handels- en verdedigings-wegen van het Britsche Rijk. Haar boek is opgedragen ‘Aan alle Spanjaarden, die vechten en werken voor nationale onafhankelijkheid en democratische regeering, tegen een ontzaglijke overmacht.’ Al haar opzienbarende en verrassende mededeelingen steunen op documenten en ooggetuigenverslagen
Dr. JOZ. PEETERS.
|
|