alle oogenblikken oprijst. Aan beide zijden trots, schijnbare koelheid, heimelijke smart. De toestand wordt pijnlijker naarmate hij duurt, omdat geen van beide echtelingen het eerst de verzoenende woorden wil uitspreken, hoewel zij elkaar innig liefhebben. De ontknooping is verrassend en voldoet niet. De vrouw betrapt haar man op 't oogenblik, dat hij zich door vergift wil dooden. Het liefdewoord ontsnapt haren mond. Doch het is te laat; de man is moreel uitgeput, hij weerstaat niet aan de groote vreugde en sterft plotselings. - Dit boek is zeker niet banaal; de stijl is streng (eenigszins droog) en de handeling zeer logisch ontwikkeld, behalve voor de ontknooping; overigens zeer boeiend.
Wie zich wil laten betooveren door de wondere gewesten van Algerië, zal veel genoegen smaken in de lezing van La Fête arabe, door Jerôme en Jean Tharaud (uitgever Emile-Paul). De schrijvers verhalen ons hier op kleurige, geestdriftige wijze, de geschiedenis van een Algeriaansch dorp, dat langzamerhand door de Europeanen wordt betrokken en daardoor al zijn eigenaardigheid verliest. De Heeren Tharaud gaan de indringers heftig te lijf en bezingen de Arabieren. Eenige prachtige beschrijvingen zijn niet het minst aantrekkelijk gedeelte van dit mooie werk.
Een aangename verrassing was mij het laatste boek van de Gravin van den Steen: Profils de Gosses (Editions du Temps présent, Paris, fr. 3,50). De titel duidt genoegzaam den inhoud aan. De profieltjes zijn telkens in hun eigenaardig midden geplaatst en zoo krijgen we, ook dank zij het pittige vertellerstalent der schrijfster, een zevental aardige schetsen. Wij krijgen hier knapen en meisjes uit alle standen en, zonderling genoeg van wege een dame die leeft in de hoogere en slechts nu en dan in de lagere standen komt, - uit menschlievendheid of bij toeval, - de profielen der arme stakkertjes zijn vèr-uit de beste. Moineau, dat den bundel opent, is een meesterwerkje van psychologie en opmerkingsgeest en naar mijn meening de schoonste schets van dit sympathieke, mooie boek.
Met Les Dieux ont soif (Calmann-Levy) heeft Anatole France weer eens bewezen, dat hij van al de Fransche schrijvers den sierlijksten en tevens eenvoudigsten stijl en de mooiste en tevens zuiverste taal bezit. In literair opzicht moet dit boek voor geen andere zijner vorige onderdoen. Minder ingenomen ben ik met zijn schildering der Revolutie van '89. 't Lijkt me of Anatole France oud en doctrinair wordt.....
In zake romans is Le Ressac van Camille Mallarmé (Bernard Grasset, Paris, fr. 3,50) van het mooiste, dat ik in de laatste maanden gelezen heb. De ‘ressac’ of onstuimige branding is het instinct