[Nummer 116]
Hank Ort
Herinneringen en ontmoetingen
Voor u ligt weer een Vestdijkkroniek, met deze keer nogal wat aandacht voor de biografische invalshoek. Zo vindt u in deze kroniek de derde aflevering van de door Wim Hazeu bezorgde brieven van Vestdijk aan Henriëtte van Eyk, ditmaal uit de tijd dat hij werkte aan zijn opstandingsroman De kellner en de levenden. Bovendien van de hand van Hazeu een artikel over Vestdijk en E. du Perron.
Vervolgens twee interviews. Wessel ten Boom had in september 2009 een interessant gesprek met Mieke Vestdijk, waarvan hij in twee delen verslag doet. In deze kroniek het eerste deel. Hans Keller bericht vervolgens over de totstandkoming van het beroemde gesprek met Vestdijk zelf dat essayist en criticus H.A. Gomperts met hem voerde op 3 februari 1964. Dit gesprek maakte deel uit van de door Keller voor de AVRO geregisseerde Literaire Ontmoetingen.
H.T.M. van Vliet duikt in de ontstaansgeschiedenis van Kind tusschen vier vrouwen. Dit naar aanleiding van de zojuist verschenen, door hem bezorgde en geannoteerde editie in de oorspronkelijke spelling. Ook in dit artikel dus ruim aandacht voor de relatie met Ter Braak en Du Perron.
Van heel andere aard zijn twee artikelen van Wilbert van Walstijn en Paul Dentz. Van Walstijn moet naar aanleiding van de op 18 mei 2010 aan de Tweede Kamer aangeboden petitie ‘Uit vrije wil’ denken aan Vestdijks in 1947 verschenen Advies inzake zelfmoord en houdt tegen het licht hoe Vestdijk dacht over het vrijwillig beëindigen van leven. Dentz bezoekt het onlangs heropende Letterkundig Museum en inspecteert hoe het museum aandacht besteedt aan Vestdijk. Naar aanleiding daarvan kijkt hij eerst terug op de geschiedenis van het museum.
Van de hand van Leni Abell (1918-2009) plaatsen we een eerder in BZZLLTIN gepubliceerd artikel uit 1991 over Vestdijk en Die Zauberflöte. Niet iedereen zal het met haar benadering eens zijn, maar het artikel is een mooie illustratie van haar niet aflatende enthousiasme voor de Meester.
Aan het eind van deze kroniek keren we terug naar de biografie. Onder de kop ‘Schrijvers aan de UvA’ vergelijkt Jaap van der Spek de schrijvers Vestdijk en Slauerhoff: ‘Ze woonden in dezelfde straat, deden dezelfde studie en hadden dezelfde droom.’
Ter verluchting van deze kroniek publiceren we een derde stofzuigergedicht van Martin van de Vijfeijke. Net als het eerste (VK 115, april 2010) is het een variatie, deze keer op een jazzy gedicht van Buddingh’.
Voorts hoopt de redactie dat u gevolg zult geven aan de oproep om uw favoriete Vestdijkopeningszin kenbaar te maken...
Veel leesplezier!