[Nummer 115]
Wilbert van Walstijn
Redactioneel
De Kroniek is in een nieuw jasje gestoken. Niet alleen de omslag is vernieuwd, in zekere zin is ook de inhoud anders dan u gewend bent, omdat nummer 115 een themanummer is geworden.
Veruit de meeste artikelen gaan over Vestdijks De toekomst der religie. Het is niet de eerste keer dat de Vestdijkkroniek hierover een themanummer uitbrengt. Eerder gebeurde dit in december 1980 (nr. 30). Toch is er reden om dertig jaar later opnieuw retrospectief naar Vestdijks religieuze verwachtingen te kijken. Alleen al omdat het intussen ruim zestig jaar geleden is dat hij ze opschreef, maar ook omdat religie als fenomeen weer in het centrum van de belangstelling staat juist omdat er zo veel veranderd is of in verandering is.
Voor wie het symposium ‘Had Vestdijk gelijk?’ op 31 oktober 2009 heeft bijgewoond, biedt deze aflevering de gelegenheid de inleidingen die toen gehouden zijn nog eens rustig over te lezen. Het zijn de inleidingen van Jaap Goedegebuure, Andries Hoogerwerf, Hans van de Breevaart en Ricus van de Coevering. Daarnaast zijn artikelen opgenomen van Jos Becker en Rob Schouten. De bijdragen van Hoogerwerf en Becker hebben het meest van alle beschouwingen een empirisch vertrekpunt. Van de Breevaart kiest met de troostbiedende betekenis van het zoenoffer een meer theologisch standpunt. Goedegebuure en Schouten gaan vooral in op de appreciatie van het boeddhisme van Vestdijk. Heel anders is de bijdrage van Van de Coevering: hij kijkt terug op het symposium en dat bepaalt zijn keuze van het romanfragment uit Sneeuweieren. In dat romanfragment maakt de lezer kennis met de metafysisch-projecterende Olga die in de roman - geheel in de geest van Vestdijk - ernstige tekenen van desintegratie vertoont.
Terugblikken doet ook Wilbert van Walstijn. Hij gaat nog eens na waar Vestdijk gelijk en waar hij ongelijk heeft gekregen. Voorts wijst hij op de persoonlijke problematiek die achter De toekomst der religie schuilgaat. Ten slotte passen de artikelen van Wessel ten Boom en van Paul Dentz thematisch in deze aflevering. Ten Boom beziet Vestdijk in het licht van Calvijn en Dentz kijkt naar John Cowder Powys, volgens Vestdijk ‘een geval van religieus materialisme’.
Toch openen we niet met dit alles. De meester gaat voor, blij als we zijn met de mogelijkheid in deze Kroniek nieuwe brieven te publiceren van Vestdijk aan zijn beminde Henriëtte van Eyk. Wim Hazeu bezorgt ons negen brieven met toch wel steeds een bijzondere aanhef.
Het nummer sluit met berichten uit de Vestdijkkring en in de Rubrieken leest u weer enkele ‘nieuwtjes’ die de redactie bijeen vergaard heeft.
De redactie vertrouwt erop u wederom veel leesgenoegens te bezorgen met deze inhoudsvolle aflevering!