De Haagse connectie van Vestdijk onder de loep (De Gooi- en Eemlander, AD-nl (ANP), 16 januari 2007)
DEN HAAG - Wie aan Simon Vestdijk denkt, denkt niet meteen aan Den Haag. Toch is er wel degelijk een Haagse connectie, vindt Vestdijk-kenner en journalist Herman Rosenberg.
Hij heeft voor zaterdag in opdracht van de gemeente Den Haag een stadswandeling georganiseerd langs de ‘Haagse plekken’ van de schrijver.
Vestdijk werd geboren in 1898 in Harlingen en belandde pas na zijn studie geneeskunde begin jaren dertig in Den Haag omdat zijn ouders daar naartoe waren verhuisd. Ondanks het feit dat hij maar korte tijd in de hofstad verbleef, hij sleet zijn verdere leven in Utrecht en Doorn, was Den Haag belangrijk.
‘Hier besliste hij uiteindelijk te kiezen voor het schrijverschap in plaats van het artsenberoep’, legt Rosenberg uit. Vestdijks ontmoeting met schrijvers Eddy Du Perron en Menno ter Braak, waarmee hij samen de redactie vormde van het tijdschrift Forum, was daarin doorslaggevend.
De stadswandeling leidt mensen langs de plek waar het huis van Vestdijks ouders aan de Daal en Bergselaan 18 stond. De woning moest in de oorlog plaatsmaken voor de Atlantikwall van de Duitsers. Voorts gaat de tour ook door de Cyclaamstraat waar Vestdijk inwoonde bij een weduwe en langs de Laan van Meerdervoort. Daar stonden ooit Vestdijk, Du Perron en Ter Braak samen op een balkon, vastgelegd op een foto, die nog altijd bestaat.
De rondleiding eindigt bij het graf van de schrijver op de Haagse begraafplaats Nieuw Eik en Duinen. Hoewel Vestdijk in 1971 in Utrecht overleed en niet lang in de residentie had gewoond, werd hij bijgezet in het familiegraf in Den Haag.
In Het Parool van 13-02-07 is columnist Kees Keijzer op zoek naar stilte. De stilte van... ‘Vestdijk had de eigenaardige gewoonte tijdens het schrijven een stofzuiger aan te zetten. Zo wist hij afleidende omgevingsgeluiden buiten te sluiten en kon hij zich optimaal concentreren op zijn arbeid. Zulke malle bokkensprongen zijn inmiddels achterhaald en overbodig, want de hedendaagse mens die ook maar het meest simpele kattenbelletje wil opstellen op een willekeurige desktop-pc, krijgt die Nilfisk er gratis en ongevraagd bijgeleverd. Wij zijn niet van het Vestdijktype’, zegt Keijzer, ‘en willen al jaren een stillere computer.’
Bij Vantilt verscheen van de hand van Bart Vervaeck: Literaire hellevaarten. ISBN: 90-77503-54-4. ‘Laat varen alle hoop, gij die hier binnentreedt’. Zo luidt de befaamde, in vele talen en versies overgeleverde frase uit De Goddelijke Komedie van Dante. Maar in wat voor een papieren hel daalt een mens of schim precies af? Bart Vervaeck laat zien dat er hoop is op een overzichtelijke beantwoording van deze wezenlijke vragen.
Literaire hellevaarten gebruikt een aantal internationale romans en gedichten uit alle eeuwen om het inferno systematisch bloot te leggen. Vervaeck behandelt achtereenvolgens de grenzen van de hel, de omgeving, de toegang, de bewoners, de ruimte en de route. Hij analyseert het thema van de hellevaart in naoorlogse romans van S. Vestdijk, Jeroen Brouwers, A.F.Th., Willem Brakman, Peter Verhelst en Atte Jongstra. De kellner en de levenden (1949) kan weer op de leestafel. Literaire hellevaarten is een goede reiswijzer voor lezers die thematisch willen lezen. Bart Vervaeck (1958) is