Dit is de vraag die zeker de lezers van NRC-Handelsblad zal bezighouden. In samenwerking met de NPS-televisie organiseert deze krant de komende twee maanden een verkiezing. Een paar jaar geleden verscheen in de bijlage Boeken van deze krant de serie Het beslissende boek. Bijna honderd, vooral Nederlandstalige, schrijvers vertelden daarin over het boek dat hen het meest beïnvloed had. Veel van de geïnterviewden maakten een Heel Verantwoorde Keuze - Joyce, Musil, Kafka, Proust, Mann, Flaubert en Homerus werden meer dan eens genoemd - maar er waren ook verrassingen.
Een beslissend boek is niet altijd iemands favoriete boek. Je kunt je voorstellen dat Mulisch tegenwoordig de Faust van Goethe of Het proces van Kafka zou noemen als het beste boek dat hij ooit gelezen heeft; zoals Maarten t Hart eerder zou aankomen met iets van William Faulkner of Anthony Trollope. En natuurlijk zou de keuze nóg anders uitvallen wanneer hun gevraagd werd om het indrukwekkendste Nederlandstalige boek te noemen. Dat laatste is precies waar het om gaat in deze campagne. Op 3 februari verschijnt op basis van alle binnengekomen stemmen een shortlist van de tien meest genoemde boeken. De uitslag wordt bekend gemaakt tijdens de uitzending van De Avond van het Boek op zondag 11 maart om 20.30 uur.
Surf voor meer informatie naar www.hetbesteboek.nl
Mag ik een suggestie doen voor de top 3?
S. Vestdijk: Terug tot Ina Damman
S. Vestdijk: De kellner en de levenden
S. Vestdijk: Pastorale 1943
Op 1 februari 2007 promoveerde Bastiaan Verwey aan de Universiteit van Leiden op het proefschrift: Dont't forget, Contributions to the assessment and management of suicide attempters in the general hospital.
Stelling 11 luidt: Onredelijk is alleen onze rede, die alles wil weten en formuleren, op alle momenten. (S. Vestdijk, Bericht uit het hiernamaals, 1964)
Bas Verwey is oud-voorzitter van de Vestdijkkring en was spreker op het symposium De zieke mens in de romanliteratuur dat de Vestdijkkring organiseerde in de Openbare Bibliotheek Amsterdam, oktober 2003.
In februari 2007 verschijnt bij De bezige bij de derde druk van de Vestdijkbiografie van Wim Hazeu. Gebonden, 1008 blz. voor 25 euro.
In april 2007 verschijnt bij De bezige bij de correspondentie S. Vestdijk & Henriëtte van Eyk. Paperback, 336 blz.
Van de heer Rutger H. Cornets de Groot ontvingen wij medio vorig jaar het volgende bericht: Deze mededeling is helaas niet meegegaan met Vestdijkkroniek 108, maar we hopen dat met plaatsing in dit nummer deze website alsnog de extra aandacht krijgt die hij verdient. Graag wil ik u langs deze weg attent maken op de website www.cornetsdegroot.com, waar sinds begin dit jaar het verzameld werk van mijn vader Rudy Cornets de Groot op wordt gepubliceerd. De verwachting is dat dit niet voor het eind van het jaar zal kunnen worden afgerond, maar nu al is het merendeel van zijn artikelen over Vestdijk daarop te vinden. Tot dat werk behoort in eerste instantie De chaos en de volheid uit 1966 over de functie van het door hem ontdekte astrologische aspect in V's werk (inclusief een briefwisseling met Vestdijk), de losse essays die in verschillende bundels terecht zijn gekomen, en veel ongebundeld werk, waaronder al zijn bijdragen aan de Vestdijkkroniek. Later dit jaar wordt daar nog Vestdijk op de weegschaal uit 1972 aan toegevoegd. Ook is er een lezing te beluisteren over Vestdijks verhaal Deernis met de wegen. De eenvoudigste manier om de Vestdijkartikelen te vinden is via de in het menu opgenomen Auteursindex. Daarnaast bevat de website natuurlijk ook al het andere werk, over zulke uiteenlopende schrijvers als Mulisch, Lucebert, Achterberg, Speenhoff, de Beatrijs, Staring, Poot, Feith, Elburg, Van Maerlant, Potgieter, enz. enz., om te zwijgen van het autobiografische werk. Ik zou het op prijs stellen wanneer u hiervan in het volgende nummer van de Kroniek melding van wilt maken.