Juryrapport Ina Dammanprijs 2004
Gerrit Jan Kleinrensink
In het reformatorische Nederlands Dagblad verscheen onlangs een prognose voor de AKO-prijs 2004. De recensent - Johan Bakker - kwam op een opmerkelijke manier tot zijn voorkeur ‘Twee stromingen tekenen zich af in de seculiere schrijfwereld. Aan de ene kant die van de verstrooiing, het escapisme en de gulle lach, en aan de andere kant het oprechte zoeken naar de waarheid en de essentie van het leven.
Arnon Grunberg hoort met De asielzoeker duidelijk tot de laatste groep. Dit boek heeft mijn sympathie gewonnen omdat het de basis legt voor een eerlijk gesprek. Dat Grunberg tijdens zijn zoektocht in duistere spelonken terechtkomt is een geruststelling. Een niet-gelovige met een positief mensbeeld, dat zou pas zorgelijk zijn. De AKO-literatuurprijs gaat wat mij betreft dan ook naar De asielzoeker.’
Het gelijk dat Johan Bakker heeft gekregen is niet uitsluitend de redenering van een orthodox - christelijk dagblad, maar behoort tot een tendens die ook in de studie van het werk van Vestdijk is waar te nemen. Ik kom daar direct op terug.
Hoe geringer het aantal inzendingen, hoe moeilijker valt de beslissing. Er waren dit jaar slechts twee inzendingen voor de Ina Dammanprijs. Blijkbaar was het een slecht Vestdijkjaar, maar dit geringe aantal heeft geen statistische waarde. Toch zal het vertrek van René Marres als docent aan de Universiteit van Leiden van invloed zijn geweest omdat zijn aanwezigheid daar de belangstelling voor Vestdijk altijd stimuleerde.
De jury van de Ina Dammanprijs bestond dit jaar wederom uit drie leden: Arie Uyterlinde en Gerrit Jan Kleinrensink en namens het bestuur van de Vestdijkkring Fries de Vries.
De studie van mevrouw Maya Staels uit Gent is door de jury met waardering gelezen. Uitvoerig deed zij in het kader van de genderstudies onderzoek naar het beeld dat Vestdijk geeft van Maria Magdalena in de roman ‘De nadagen van Pilatus’. Bij alle kritiek op het christendom ziet Staels in deze roman een pleidooi voor een vrouwvriendelijk christendom waarmee Vestdijk zijn tijd ver vooruit was.
De Ina Dammanprijs van het jaar 2004 wordt toegekend aan de heer Andreas Vonder voor een studie met de titel:
‘In navolging van Nietzsche. De gebruikmaking van De openbaring van Johannes in “De kellner en de levenden” van Simon Vestdijk en “Glubkes oordeel” van Willem Brakman.’
De studie van Vonder kwam tot stand aan de Universiteit van Amsterdam en stond onder supervisie van K. Beekman.