[Nummer 101]
Primeur
Hank Ort
Helaas, cultuur moest tijdelijk wijken voor soberheid na het overlijden van Prins Claus. Zo kon de geplande feestelijke uitreiking van de honderdste Vestdijkkroniek op 12 oktober in Harlingen niet doorgaan. Mede hierdoor kreeg het schitterende nummer minder brede weerklank buiten de Kring dan verwacht. Maar, belangrijker, ook de prijswinnaars van de Anton Wachterprijs voor debuterende auteurs en de Ina Dammanprijs voor studenten of scholieren met een essay, werkstuk of scriptie over Simon Vestdijk zagen de ceremonie van hun prijsuitreiking uitgesteld tot in maart 2003. Dat betekent dat wij daarover ook pas in het volgende nummer van de kroniek kunnen berichten. In dit nummer als smaakmaker wel alvast een terugblik van Martin Ros op vorige Anton Wachterprijswinnaars. Met grote namen als A.F.Th. van der Heijden, Tessa de Loo, Arnon Grunberg, maar ook bijvoorbeeld Frans Kellendonk, is met recht te spreken van een legendarische reeks.
De winnaars van de prijzen in 2002 zijn overigens wel bekend. De dertiende Anton Wachterprijs is gewonnen door Ilja Leonard Pfeiffer voor zijn debuutroman: Rupert, een bekentenis. De tweede Ina Dammanprijs werd gewonnen door Philip Saba voor zijn doctoraalscriptie: ‘De sexualiteit in Meneer Vissers hellevaart’. Een eervolle vermelding werd verleend aan Ard Weeda voor zijn doctoraalscriptie: ‘Het prestige van het ongewone. Over schizofrenie in De redding van Fré Bolderhey’. Daarover dus meer in de volgende kroniek.
In deze kroniek signaleert Cathy van Beek interessante overeenkomsten tussen de roman Het glinsterend pantseren de televisieserie The singing detective van Dennis Potter. René Marres houdt Anton Wachters bewustzijn van zichzelf nog eens tegen het licht. Bovendien reageert hij in een kort weerwoord op Harry Bekkering (‘Een klein vuiltje’). Met een herdruk van het interessante laatste interview van Nol Gregoor met Simon Vestdijk veroorloven we ons een nostalgische terugblik. In dit interview bestempelde Vestdijk zich tot romanticus: ‘Iemand wiens gevoelsleven sterk domineert boven zijn verstand en zijn wil ook. Dat komt bij mij wel aardig uit. 't Blijkt ook wel uit mijn werk nietwaar, een typisch romantische schrijversfiguur, vind ik zelf.’
In een korte bijdrage vergelijkt mevrouw L.G. Abell-Van Soest tot slot Multatuli en Vestdijk. In de rubrieken deze keer een onvervalste primeur: tijdens de voorbereidingen voor zijn biografie van Vestdijk kwam Wim Hazeu onlangs in contact met een vrouw, aan wie Vestdijk in de jaren zestig 41 brieven schreef. De inhoud van de correspondentie is volgens Hazeu in vele opzichten interessant, vooral waar Vestdijk in extenso uitlegt hoe enkele romans tot stand zijn gekomen.
Naast dit alles vindt u in deze aflevering uiteraard de vergaderstukken voor de Algemene ledenvergadering 2003. De vergadering wordt afgesloten met een dubbellezing door Wim Hazeu en Gé Vaartjes. Het thema is: Vestdijk en Bomans / Ontmoeting der biografen, hetgeen een belangwekkende uitsmijter belooft. Alleszins de moeite van een bezoek aan de Openbare Bibliotheek Amsterdam op 30 maart waard. Tot ziens op de vergadering!
Prijsuitreiking Anton Wachterprijs en Ina Dammanprijs
Zaterdag 1 maart 2003 in de Nederlands Hervormde Kerk, Kerkpad 3 te Harlingen. De ontvangst is om 14:30 uur en het programma vangt aan om 15.00 uur.
Marc Reugebrink verzorgt een lezing onder de titel: ‘Die vent gaat steeds meer behoren tot de literatuur’, een visie op Vestdijk en het literaire veld.
Algemene ledenvergadering 2003 ‘Vestdijk en Bomans / Ontmoeting der biografen’
Zondag 30 maart 2003 in de Openbare Bibliotheek Amsterdam, Prinsengracht 587. De vergadering begint om 13:30 uur. Om 15:00 uur volgt een dubbellezing: ‘Vestdijk en Bomans / Ontmoeting der biografen’ door Wim Hazeu en Gé Vaartjes.