[Nummer 96]
Redactioneel
Dit nummer opent met een curieuze eerste publicatie, een primeur dus. Het betreft de lezing die Slauerhoff in 1915 hield voor de schoolvereniging Eloquentia onder de titel Ruslands Letterkunde. In Gestalten tegenover mij maakt Vestdijk melding van deze lezing. Arie Pos en Hans Visser geven in hun inleidende artikel allerlei nadere bijzonderheden eromheen. Zo zijn ook de notulen van die avond teruggevonden, die een levendig beeld geven van wat men van de lezing vond en van de discussie die er op volgde. Ook kon getraceerd worden waar de scholier Slauerhoff zijn kennis vandaan had.
Het huis aan de kade van Fries de Vries gaat over ‘een woning met veel artistieke nagalm’. Als bewoner van het huis waar Henriëtte van Eyk tot aan haar dood gewoond heeft, schreef hij in 1986 zijn herinneringen aan haar en aan zijn gesprekken met haar op.
Sigaretten is een intrigerend verhaal over mensen in oorlogstijd. In een kort naschrift benadrukt de auteur dat de personages in dit verhaal verzonnen zijn en dat iedere gelijkenis met werkelijk bestaand hebbende personen grotendeels toevallig is. Het woord grotendeels in dit naschrift blijft tot nadenken stemmen, ook na lezing van het verhaal. De lezer mag het dus lezen zoals hij zelf verkiest: als fictie, als tijdsbeeld, als Dichtung, als Wahrheit of als een mengeling daarvan.
Van der Starre komt met een vervolg op zijn polemiek met Marres die in het vorige nummer verschenen is. Hij gaat hier nader in op wat hij Marres' neiging tot platlezen van literaire teksten noemt en polemiseert vervolgens over het artikel van Marres in nummer 93 Vond Vestdijk zijn latere romans waardeloos?
In de rubriek Verenigingsnieuws treft u de stukken aan voor de jaarlijkse ledenvergadering die op zaterdag 31 maart zal plaatsvinden, ditmaal niet in Utrecht maar in Amsterdam en op verzoek van een aantal leden voor het eerst 's middags.
Arie Uyterlinde
Jaarvergadering Vestdijkkring
Openbare Bibliotheek Amsterdam
Keizersgracht 440
31 maart 2001 13.30 uur
Na afloop spreekt Hans Visser over Vestdijk en Amsterdam