[Nummer 93]
Redactioneel
De eerste bijdrage in deze Kroniek is een artikel van Piet Kralt over opnieuw een gedicht van Vestdijk; ditmaal gaat hij dieper in op De getrooste dood.
In de tweede bijdrage werpt René Marres de vraag op of Vestdijk zijn latere romans waardeloos vond. Voor een antwoord op deze intrigerende en nogal onthutsende vraag zal de lezer Marres moeten volgen in zijn beschouwingen.
Overal heerst de paradox, P. Kralt over S. Vestdijk is de titel van het hierna volgende artikel van R.Th. van der Paardt. Na een inleiding waarin hij terugblikt op de beginjaren van de Vestdijkkring en de Vestdijkkroniek, gaat hij de artikelen langs die Piet Kralt gebundeld heeft in Paradoxaal is het gehele leven. In zijn slotopmerkingen houdt Van der Paardt nogmaals een pleidooi ‘voor een integrale herdruk van Vestdijks essays die, om welke redenen dan ook, de weg naar zijn bundels niet hebben gevonden’.
De volgende bijdrage is een vertaling van een in 1989 onder de titel Simon Vestdijk and the Irish Literary Tradition verschenen artikel. De auteur laat overtuigend zien dat Vestdijk zich voor zijn Ierse romans grondig heeft verdiept in de Ierse geschiedenis en literaire traditie. Met name Ierse nachten heeft vele kenmerken van het Ierse genre de ‘Big House’ roman. Herlezen van Ierse nachten is aan te raden na lezing van dit artikel.
Over pornografie en Vestdijk is de neerslag van de lezing die Hans Visser voor het Herman de Man Genootschap gehouden heeft. De tekst van het artikel van Herman de Man in de Javabode van 11 november 1939 is in zijn geheel in dit nummer opgenomen. Uiterst curieuze lectuur ruim vijftig jaar na dato. Hans Visser belicht dit vooroorlogse strijdtoneel met veel verhelderend feitenmateriaal en achtergrondinformatie.
Bij het verschijnen van deze Kroniek zal er een internetpagina over Simon Vestdijk beschikbaar gekomen zijn. Op het internetadres http://www.vestdijk.com vindt de lezer een korte biografie, een overzicht van de voornaamste publicaties, een overzicht van de activiteiten van de Vestdijkkring, een aantal recensies en verdere relevante informatie. Het materiaal voor de website is geleverd door de redactie van de Vestdijkkroniek. De vormgeving was in handen van Nestor, Interactieve Media, te Houten. Het is de bedoeling bij een zo breed mogelijk publiek belangstelling te wekken voor Vestdijk en zijn werk. Door regelmatige aanpassingen proberen wij de Vestdijksite vooral voor werkstukken van scholieren en scripties van studenten geschikt te maken. Bij wijze van voorproefje hierbij een recensie van Adriaan Morriën uit 1949, zoals die op de website te vinden is.
In verband met de algemene ledenvergadering op 27 maart treft u in deze Kroniek onder Verenigingsnieuws het jaarverslag en verdere vergaderstukken aan.
Na afloop van het vergadergedeelte zal Gerrit Jan Kleinrensink met Willem Brakman in gesprek gaan. Brakman heeft Vestdijk persoonlijk gekend en heeft zich als aankomend schrijver door hem laten inspireren. Vestdijk raadpleegde de arts Brakman over zijn depressies. Over Brakmans vroege werk sprak Vestdijk zich lovend uit in De zieke mens in de romanliteratuur. Het gesprek met Brakman zal allereerst over zijn eigen werk gaan en over zijn levenslange passie voor tekenen en schilderen. Vestdijk zal uiteraard ook ter sprake komen.
Het bestuur