Redactioneel
Deze aflevering van de Vestdijkkroniek, die geheel is gewijd aan de vijftig jaar oude roman Else Böhler, is de laatste, waaraan Loet Abell als redacteur zijn medewerking heeft verleend. Meer dan tien jaar, vanaf de ‘geboorte’ van de Kroniek, heeft hij een belangrijk aandeel gehad in de koersbepaling van het tijdschrift: door het schrijven van artikelen, door het ontwikkelen van ideeën voor themanummers of mogelijke bijdragen van anderen, door het kritisch toetsen van wat aan ongevraagde kopij ten burele van de redactie binnenkwam. Het is niet overdreven te stellen, dat met het redactionele afscheid van Abell een periode uit de geschiedenis van de VK is afgesloten.
Abell is bijkans het prototype van de dienende interpreet: voor hem is Simon Vestdijk eerst en vooral een inspirerend denker, een leidsman voor het leven. Zijn (niet zelden in samenwerking met zijn vrouw geschreven) artikelen zijn dienovereenkomstig sterk didaktisch van aard: hij wil aan andere lezers uitleggen wat in zijn visie de boodschap was die Vestdijk met zijn grote studies De toekomst der religie en Het wezen van de angst wilde geven en hoe hij die moralistische kern in zijn romans en verhalen herhaalde, omspeelde, varieerde. Abells ‘lessen in lezen’ zijn waardevol gebleken: zijn artikelenreeks over de mythisch/psychologische achtergronden van De kellner en de levenden behoort stellig tot het beste dat in ruim vijftig jaar over Vestdijk is geschreven.
Behalve voor Vestdijks werk heeft Abell een duidelijke belangstelling aan de dag gelegd voor de persoon en het leven van de schrijver, meer in het bijzonder juist voor de raakvlakken tussen diens leven en werk. Ook met zijn van bewondering en hartstocht getuigende artikelen op dit terrein heeft hij vele Vestdijklezers aan zich verplicht. Gelukkig betekent het afscheid van Abell als redacteur niet een vaarwel aan de Vestijkiaan: wij hopen tenminste op gezette tijden nieuwe bijdragen van zijn hand te kunnen plaatsen.
Tegelijk met Abell zag ook dr. Chr. van de Putte zich genoodzaakt voor het redacteurschap te bedanken. Wij danken haar voor haar werk dat zij voor de VK heeft verricht. Wij zijn verheugd dat prof. dr. R. Henrard