Waren aanwezig: de HHn. Goemans, Van Puyvelde, Muls, Verdeyen, Grootaers, Carnoy, Monteyne, Blancquaert, Van Eeghem, die bij afwezigheid van den Secretaris der Commissie, zijn plaats waarneemt, Baur, Lindemans, Walschap.
Hospiterende leden: de HHn. Prof. H.J. Van de Wijer en Prof. Dr. A.J.J. van de Velde.
Op de agenda staat: De verschillende soorten van tweetaligheid. - Lezing door Prof. Dr. L. Grootaers, lid der Academie.
In de laatste jaren, aldus Prof. Grootaers, komt er steeds meer belangstelling voor de vraagstukken die met tweetaligheid samenhangen. Dit is niet te verwonderen, want sedert Ferdinand de Saussure heeft aangetoondt dat elke taal een gesloten systeem vormt, is het van het hoogste belang te onderzoeken wat er in de menselijke psyche gebeurt, wanneer twee dergelijke systemen met elkaar in botsing komen.
De eerste vereiste is natuurlijk de verschillende vragen duidelijk te stellen en de terminologie goed vast te leggen. Een poging in die richting werd gedaan door den te jong gestorven romanist Professor Louis Michel in zijn antwoord op de vragen gesteld ter voorbereiding van het 5e Internationaal Linguistencongres dat in September 1939 te Brussel moest gehouden worden. Hij beschouwde echter alleen de individuele tweetaligheid; op hetzelfde standpunt stelt zich de germanist Armand Boileau in zijn nog niet volledig verschenen reeks opstellen over Le problème du bilinguisme et la théorie du substrat in het Tijdschrift voor Levende Talen (jg. XII, 1946, 113 vg., 169 vg.).
De term tweetaligheid is, vooral in België, in zoveel verschillende betekenissen gebruikt geworden dat het noodzakelijk is ze alle eens te beschouwen en te classificeren vóór op de problemen zelf wordt ingegaan.
Spreker onderscheidt de volgende soorten van tweetaligheid. Deze kan zijn:
1) | individueel: hier staan tegenover elkaar: twee beschaafde talen of een taal en een dialect. |
| |
2) | sociaal: de hogere standen spreken een andere taal dan de lagere; typische toestand in Zuid-Nederland in de 19e eeuw; hieruit moet taalstrijd ontstaan. |