zijn van een man en zijn vrouw, een jonge gescheiden vrouw en een geestelijke omgaat. 't Is een spel van stil gebeuren, een intiem konflikt van geestelijke overwegingen en zielsbeproevingen; een meesterlijke ontleding van een zinnelijken man, produkt van zijn overleden vader; van een koele verkwezelde, hooghartige vrouw, zonder levenslust; van een tante, wegens haar huwelijk uit de familie gesloten, in haar hart gekneusd door huwelijksmislukkingen; en van een priester van wien men de oplossing van het scheidingsprobleem afwacht. Onmiddellijk valt u de kloeke, gezonde ernst van den priester op, die ‘de gaven des geestes een zekeren voorrang gaf op die des harten’, en aan het psychologisch proces geen het minste geweld wil aandoen.
Deze ontleding van den Ik-vorm, geschiedt dan ook zonder horten of stooten en het verhaal lijkt daardoor soms koud en te verstandelijk.
Indien het niet misplaatst is van invloed te spreken, zouden we hier den naam van Mauriac willen noemen als een bewijs hoe hoog we dezen roman van Roelants stellen, die getuigt van een prachtig innerlijken rijkdom.
Mussche. De twee Vaderlanden.
Dit is een boek, gezwollen van hartstocht en wee, doorkruist van felle bitterheid en milde levensvreugde, waarin de stem van een bard opbazuint vol bekommering om de nooddruftigen, de misdeelden.
Drager van een ideaal, van God vervuld, zoekt de schrijver Hemel en Aarde, God en de menschen, te vereenigen in één beminnenden drift; hier, breekt de smart, doordrenkt van ‘liefde, lente en muziek’ tot een psalm; daar, zwelt het rythme tot een uitdagenden zang aan het Leven.
Een altruistische geest treedt uit gansch zijn werk naar den voorgrond en uit de diepten van zijn groot-menschelijk gemoed stijgt in oogenblikken van bezielde bewogenheid, zijn woord als de breed-orgelende stem van een Prediker.
Zijn taaldronkenschap, in dienst van de gedachte, zijn bandelooze natuur- en levensaanbidding, waaraan de lezing van Walt Whitman niet vreemd blijkt te zijn, slaan soms over in rhetorikale weelde, zoodat vers en proza bijna verstikken in den overvloed van zijn klank en beelden en aan het natuurlijke en het breed-gedragen rhythme der groote weeën en vreugden geweld aandoen.