torie, litteratuur en aesthetiek geen vreemdeling, integendeel, hem kenmerkten eene belezenheid en goeden smaak, zoo als die slechts zelden worden aangetroffen, bij iemand, die door bezigheden van allerlei aard is overladen. Deze universele kennis en de beschaafde manieren, die hij zich wist eigen te maken, stelden hem in staat met iedereen, hoe hoog geplaatst ook, om te gaan, en verzekerden hem bij voortduring de algemeene hoogachting, die men hem toedroeg.
Wat nu zijne praktischen loopbaan betreft, hierin slaagde hij bij uitnemendheid. In het jaar 1823 tot stads-chirurgijn aangesteld, bekleedde hij deze betrekking met den meesten lust en ijver tot aan het jaar 1839, toen men hem tot heelmeester van het burgergasthuis benoemde, aan hetwelk hij tot aan zijnen dood verbonden bleef. Hij geraakte hierdoor in de gelegenheid zijne heelkundige kennis op ruimere schaal in toepassing te brengen, waardoor zich zijn naam als bekwaam operateur later vestigde, en hij onder de middelbare en hoogere klassen der maatschappij eene chirurgische praktijk erlangde, zoo als geen zijner ambtgenooten in de stad zijner inwoning bezat.
Vooral echter in verloskundig opzigt werden zijne bekwaamheid en ervaring bij het toenemen zijner praktijk boven elke verdenking verheven, hetgeen alle zijne ambtgenooten, zelfs zijne meest verklaarde tegenstanders, moesten erkennen. In het bezit van eene groote vaardigheid, gepaard met bedaard overleg, toegerust met een praktischen en veel omvattenden blik, getrouw in het bezoek zijner lijders, en bezield met het edel streven, om allen, van welken rang of stand ook, gelijkelijk met al zijne magt bij te staan, werd hij eindelijk in de stad zijner inwoning de man, dien men bij voorkeur begeerde, en die zich door eigen kracht boven velen zijner tijdgenooten wist te verheffen, zonder daartoe middelen te bezigen, die men tegenwoordig veelal ziet aangewend, om spoediger opgang te maken. Welken dunk men van zijne bekwaamheid ook in andere opzigten koesterde, bleek veeltijds bij de meeste gevallen van geregtelijk-geneeskundigen aard, waarin men zich steeds van zijne voorlichting bediende.
Het kon dan ook niet anders, of de roep zijner bekwaamheden drong tot de hoogste standen in de maatschappij door; en groot moet hem de zelfvoldoening geweest zijn, toen