schiedenis leert zoo wel dit, als zij het nadeelige van het tegenovergestelde doet inzien. Maar, ook ten opzigte van de betrekking van het moederland tot de koloniën, geldt hetzelfde. Ook dit leert de geschiedenis, wat er het gevolg van is, wanneer het moederland met zijne koloniën handelt, als de man die, in 't bezit eener hen welke gouden eijeren legde, haar slagtte. De algemeene les, dat nationale welvaart gedeerd wordt, waar vrijgevige beginselen geen ingang vinden of verloochend worden, vindt hier eene bijzondere toepassing.
De moraal is eenvoudig, en kan door ieder begrepen worden. De ware en duurzame welvaart der koloniën is van het grootste belang voor het moederland. Ergo vordert een welbegrepen eigenbelang, - dat hier wonderlijk de eischen in de hand werkt, van wat Wijnne sentimentele philantropie noemt, - dat alle pogingen worden aangewend, om de koloniën tot dien staat van ware en duurzame welvaart te brengen. Zal deze hierin bestaan, dat men de natuurlijke bewoners van die koloniën zoo veel mogelijk onderdrukt, en telken jare een batig slot int, ten koste van het zweet en bloed van zoovelen onregtvaardig verworven? Let op de nuttige wenken welke de geschiedenis u geeft, - en waarlijk, in uw eigen belang, gij zult het niet doen; daarenboven weet ge ook wel, dat dit niet is het behartigen van de ware belangen der koloniën. Zullen dan monopoliën en contracten niet meer en veiliger de welvaart van het moederland bevorderen? Wederom ziet niet alleen met bekrompen blik op het tegenwoordige, maar laat het verledene van zoovele natiën u een spiegel zijn voor de toekomst.
Ik eindig met mijne lofspraak over de voorlezing van den heer Wijnne te herhalen, en haar aan de opmerkzaamheid van ons Nederlandsch publiek aan te bevelen. Even als onder zijne hoorders zal W. onder zijne lezers er velen hebben, die den geest des behouds, ja zelfs die der reactie ten opzigte van onze koloniale belangen zijn toegedaan. Tegen dezulken is in den laatsten tijd veel, en vooral heftig gesproken en geschreven. Zou misschien op hen - die toch zekerlijk geen enthusiasten onder hunnen aanhang tellen - het gematigd woord dat ik thans aankondig, deze vrucht eener eenvoudige en gezonde logica, meer invloed uitoefenen, dan hartstogtelijke taal?...Ik hoop het van harte: variis modis bene fit.