Wij zouden bijna zeggen, dat de weduwe van den heer van norlaw de voorkeur verdient, en meenen, dat de titel niet zeer juist is gekozen. De heer van norlaw verdwijnt reeds spoedig van 't tooneel, en hij, die naderhand dien naam verkrijgt, verwerft dien aan 't einde van 't werk. Maar de weduwe, of zoo als zij doorgaans genoemd wordt, ‘de mevrouw’ is onzes inziens veel meer hoofdpersoon; die vrouw is gelijk aan eene vrucht met ruwe harde schil. Ernstig, koel, ja bijna onverschillig en terugstootend komt zij anderen voor; maar onder dat ruwe uiterlijk woont eene ziel, brandende van liefde voor hare kinderen, voor wie zij alles, alles zou opofferen, maar evenzeer gloeijende voor alles wat regt is, en alles, zelfs het belang der haren vergetende, als de regtmatige erfgenaam wordt gevonden, en het de vraag geldt: ‘wat is regt?’
De oudste zoon, huntley, die jaren lang in den vreemde zwerft, ten einde zooveel geld te verzamelen, dat hij zijne aanspraken kon doen gelden, en bij zijne terugkomst moet vernemen, dat de erfgenaam door zijn eigen broeder is gevonden; huntley, aan wien de hand van de dochter der erfgenaam en daarmede het bezit van 't gewenschte goed wordt aangeboden, en dit alles van de hand wijst, om zijne katie, die oneindig minder door de fortuin bedeeld was, getrouw te blijven; hij verdient, na zijne moeder, de voornaamste plaats.
Het boek is rijk aan schoone karakters, en menige nuttige les levert het op; zoodat wij met regt kunnen zeggen, dat het niet alleen een verhaal is, dat de nieuwsgierigheid gaande houdt, maar dat tevens heilzame indrukken kan achterlaten.
De vertaler heeft zich vrij goed van zijne niet zeer gemakkelijke taak gekweten. Wel vonden we hier en daar nog al stootende volzinnen, die de engelsche afkomst verrieden, en woorden gebruikt zooals: oneigenbatig en dergelijken, die ons minder bevielen, maar dit neemt niet weg, dat het werk zich met veel genoegen laat lezen.
Druk en papier zijn goed en nu zouden we misschien nog iets van 't vignet moeten zeggen. De heeren van emrik en binger gelieven het ons niet ten kwade te duiden, maar we vonden de uitvoering horrible. 't Schijnt minder aan den teekenaar te liggen; 't plaatje zou anders welligt niet onaardig zijn, maar die bonte kleuren nemen al het mooije weg.