Het oudste vaste land der aarde
is, volgens de wetenschappelijke onderzoekingen van den laatsten tijd, Australië. De lezers van de ‘Sporen van de natuurlijke geschiedenis der schepping’, welk werk zoowel in Engeland, waar het oorspronkelijk uitkwam, als in Duitschland en in ons land zulk een grooten opgang maakte, zullen zich ongetwijfeld herinneren, dat de Schrijver van dat werk Australië voor het jongste werelddeel meende te mogen verklaren.
Die voorstelling was ook tot nog toe in de wetenschap algemeen gangbaar, niet op grond van een vooroordeel, alsof het laatst ontdekte werelddeel ook het laatst boven de oppervlakte der wateren te voorschijn gekomen zou moeten zijn. Men onderscheidt wel de Nieuwe Wereld (America) van de Oude Wereld naar den tijd van de ontdekking, hoewel ook America, volgens de resultaten der Geologie, ouder zijn moet dan de Oude Wereld; maar Australië bleef altijd in de schatting der geleerden het jongst gevormde werelddeel, op gronden die men zich deels uit het bovengenoemde werk zal kunnen herinneren, deels uit het vervolg dezer mededeeling zal zien.
Dr. ferd. hochstetter - een der geleerden die op het door de Oostenrijksche regering daartoe uitgeruste fregat een togt rondom de aarde ondernomen hebben tot wetenschappelijke onderzoekingen in minder bekende streken - schreef aan de Keizerlijke Academie te Weenen een brief, geteekend: ‘aan boord van de Novara, den 14den Dec. 1858.’ Daaraan ontleenen wij het volgende, dat op dit onderwerp betrekking heeft.
Buideldieren waren, zooals men weet, de eerste zoogdiervormen die in Europa optraden. Thans komen ze hier niet meer voor, terwijl ze in Australië nog bijna uitsluitend de zoogdieren vertegenwoordigen. Men heeft opgemerkt, dat de dierenzoowel als de plantenwereld van Australië zeer veel verschilt van die der andere werelddeelen, en dat hare vormen