ristori in de rol van phedra op ons gemaakt heeft, te beschrijven?!’
Begin dan maar niet, òf, eenmaal zóó begonnen, eindig dan maar zoo spoedig mogelijk! Maar onze courantenbard vindt het statiger met bombast te beginnen en met nonsens te eindigen.
Van dien indruk, ‘dien het op ons gemaakt heeft’ denk ik eigenlijk dit: Men heeft dorst gekregen, is uit de comedie naar een café gegaan, heeft Beijersch bier of Champagne gedronken en zich toen moedig, zeer moedig gevoeld om eens klaterend te humbugiseren.
‘Waar vinden wij, geschokt, geroerd, in ons diepste gevoel aangegrepen en overweldigd als wij zijn door hare onbetwistbare artistische superioriteit, woorden genoeg om...?’
Woorden genoeg? In den inktpot. Smeer maar toe! maar gedachten, dat is wat anders.
... ‘de onbegrensde bewondering, waarmede wij vervuld zijn over haar vulcanisch spel...’
Wat is dat voor spel, is het nog iets anders dan eene parabolische uitdrukking voor smidswerk?
... ‘lucht te geven (?), waar vormen, om uit te drukken, wat wij ten volle beseffen’ (dat zegt nog al wat), ‘namelijk, dat ristori de Phédra’ (hier dus de tragedie van dien naam) ‘opgevat heeft, zooals eene phedra’ (hier dus de persoon) ‘begrepen, en in den worstelstrijd van zoo vele en verschillende en hevige, haren boezem bestormende en verterende’ (nog meer?) ‘hartstogten opgevat kan worden,’ enz.
Eilieve! loopen daar dan al die hoogdravendheden op uit, om te vertellen, dat ristori Phaedra opgevat heeft, zooals Phaedra opgevat kàn worden? En aangezien phaedra gruwelijk slecht, middelmatig en zeer juist opgevat kan worden, zoo zegt die gansche woordenpracht volkomen niets. Al wat wij dus tot nog toe gelezen hebben leert ons niets anders, dan dat er nog maar twee voorstellingen te wachten waren, en dat is toevallig juist anders uitgekomen.
Gij hebt echter geen lust, waarde leger! het geheele stuk op die wijze te doorloopen. Trouwens in het vervolg wordt het dan ook iets dragelijker. Hoewel altijd in denzelfden kermistoon, wordt er toch eene soort van verslag der voorstelling gegeven.
Treffend is echter weêr de laatste greep.