brengselen van den waterdamp, de warmte der lucht, de winden, de dampkringsverschijnselen van het licht en van de electriciteit.
Meer tot de bijzonderheden afdalende, zoo vindt de lezer eene beschrijving van de meest in gebruik zijnde werktuigen tot meting van den druk, van de warmte en van de vochtigheid der dampkringslucht, van de kracht der winden, van de hoeveelheid regen die gevallen is, enz. - Van sommige wordt ook gezegd hoe zij zijn ingerigt om zelf hun stand, hetzij op bepaalde tijden, hetzij doorloopend aan te geven, dat is zelfregistrerend te zijn. - Verder treft men er verklaringen aan van het ontstaan van nevelen, van wolken, van den regen, sneeuw, hagel, rijp, ijzel, dauw, honigdauw, het weêrlicht, den bliksem, volgens meeningen die in dezen tijd voor de meest waarschijnlijke worden gehouden.
Over het algemeen hebben wij het met genoegen gelezen; hier en daar wordt van den lezer wel wat veel gevergd; dit is inzonderheid het geval in verklaringen en beschrijvingen als van den aneroïde-barometer, den maximum- en minimumthermometer, thermometrograaf en nog enkele; deze zijn niet zoo duidelijk en eenvoudig als zij konden en behoorden te zijn. Daarenboven troffen wij hier aan dat galileï en torricelli in 1640 den eersten barometer vervaardigden; dit is niet geheel juist, daar, volgens bepaalde bescheiden, zulks alleen door torricelli in 1643, en dus een jaar na galileï's dood, geschied is. Algemeen wordt torricelli voor den uitvinder van dit nuttige werktuig gehouden, hoewel het ontwijfelbaar is dat galileï's inzigten aangaande dit onderwerp, hem niet weinig van dienst zullen geweest zijn. - Bij het behandelen der winden vinden wij vermeld dat op de Londensche tentoonstelling eene kaart aanwezig was, waarop door beweegbare pijltjes aangegeven werd hoe de wind op ruim dertig plaatsen op een zelfde oogenblik van den dag was geweest. De Schrijver had er kunnen bijvoegen, dat eene dergelijke kaart in het kristallen paleis te Sydenham aanwezig is, ten bewijze hoe groot het verschil in rigting van den wind kan zijn voor twee of meer niet zeer ver verwijderde plaatsen. - Vreemd is het ons voorgekomen, dat de Schrijver bij het bepalen van de grootte van afstanden, of uitgebreidheid, zoo weinig eenheid heeft gevolgd; nu eens gebruikt bij ‘kilometers’,