Deitatis doctrinae; Arianisque opus fuit ecclesiae ut his quaestionibus responderet.’ Zoo hier als doorgaans maakt c.'s stijl op ons den indruk van Hollandsch met Latijnsche woorden; 't geen ons bij den leerling te meer afviel, naarmate we ons nog zóó kortelings aan de overschoone Latiniteit van zijn leermeester bouman vergast hadden.
Het kleed maakt den man, zegt het spreekwoord; hier echter is gelukkig de man beter dan 't kleed. Niet dat men juist door nieuwe opmerkingen gefrappeerd wordt. Want dat b.v. de Anomoei niet als wezenlijk van arius verschillende, maar integendeel als strenge Arianen te beschouwen zijn, of dat de Niceensche vaderen met hunne ὁμοουσία niet reeds eene numerieke (gelijk Prof. scholten wil), maar nog slechts eene bloot specifieke éénheid bedoeld hebben, kan men o.a. even goed uit gieselers Dogmengeschichte leeren; en dat de Semi-Arianen veeleer Semi-Nicaeners moesten heeten, heeft c. zelf als eene stelling van dorner geciteerd. Maar - en dit achten we voorwaar geene onbeduidende verdienste - het oude is uit de niet voor ieder toegankelijke bronnen en bewerkingen met onpartijdige getrouwheid, met rigtige keuze, met ordelijke rangschikking, met praecise klaarheid, met afgeronde volledigheid, weêrgegeven en geëxponeerd. Wie van 't Arianisme en zijne latere vormen een zaakrijk en toch beknopt overzigt wenscht te erlangen, schaffe zich c.'s geschrift aan. Na een goeden Introitus over de verhouding van 't Arianisme tot het voorafgegane Ebionitisme, Gnosticisme en Monarchianisme, ontvangt hij hier eerst de sententia van arius zelven, gelijk ze door hem - gematigder - in zijne brieven aan eusebius van Nikomedië en alexander van Alexandrië, en - scherphoekiger - in zijne Thalia is ontwikkeld;
dàn de sententiae der eerste, historisch met dien naam bestempelde Arianen, zoowel der Anomoëers of liever volbloed-Arianen, waarvan het stelsel van eunomius, als der Semi-Arianen of liever Semi-Nicaeners, waarvan het stelsel van eusebius van Caesarea hem als typen worden voorgelegd; en ten slotte de gemodificeerd-Ariaansche systemen van den nieuweren tijd, met name het Socinisch-Ariaansche van samuel clarke, het op dat van p. maty gebouwde Beryllisch-Ariaansche van den Maassluisschen Predikant p.w. brouwer, en... het Docetisch-Ariaansche van Prof. hofstede de groot.