het afsterven van haren vader niet meer dan 16 jaren telde. Wanneer hij er op laat volgen: ‘Alle steden van Holland keurden het’ (hare verheffing tot Gravin) ‘goed, behalve Utrecht’, dan vergeet hij, dat Utrecht niet tot Holland behoorde, en dat het Dordrecht was, dat de eerste van alle Hollandsche steden jan van beijeren als Ruwaard erkende. - Niet, zoo als bl. 19 voorkomt, deze haar oom, die toen reeds gestorven was, maar haar neef filips van bourgondië daagde glocester uit, nam haar te Bergen in Henegouwen gevangen, en voerde haar naar Gend. - Nog erger is het, dat hij (bl. 23) laurens koster onder jakoba's bestuur de boekdrukkunst laat uitvinden, en vijftig jaren later onder de regering van karel den Stoute doet geboren worden.
Is het ook te denken, dat, in een tijd toen de Romeinsche beschaving reeds onder de Batavieren ingang begon te verkrijgen, de beroemde civilis in zijne jeugd zonder onderwijs zou gebleven zijn, gelijk de Schrijver op bl. 1 verzekert? - Bl. 72 wordt gezegd: ‘dat het verblijf te Stokholm om de koude lucht aan de groot noch zijne vrouw beviel. De laatste, die haren man niet gevolgd, maar te Parijs gebleven was, kon daarvan geene ondervinding hebben, en de groot had reeds toen hij zich nog in Frankrijk bevond, besloten, zich in Zweden niet te vestigen.
Wij kunnen den Schrijver niet aanraden aan zijn voornemen, om een tweede Stukjen te laten volgen, uitvoering te geven. Ten minste zal hij daaraan meer zorg dienen te besteden, en zulke mannen en vrouwen moeten behandelen, die in de door ons genoemde ‘Levensschetsen’ niet voorkomen.
v.