Merkwaardig is, twee bladzijden verder, hetgeen volgt: ‘Maar de grootste verminking heeft in onze taal (het Amerikaansch) plaats door de verdraaijing van geijkte woorden en de uitvinding van tweeslachtige en andere onduldbare uitdrukkingen door opgevoede (?) menschen en vooral door den geestelijken stand. Deze stand vooral is degene, die eer de beschermer dan de verminker van de taal moest wezen. Het is niet te min een feit dat niet geloochend kan worden, dat vele vreemde en barbaarsche woorden, waaraan onze gehoorvliezen langzaam gewoon worden, aan dien stand hun oorsprong en invoering te danken hebben.’ - Het schijnt dus in Noord-Amerika hierin anders te zijn dan in Nederland, waar men gewoon is van den kansel zuivere taal te hooren.
Over de eigenlijk gezegde Provincialismen vindt men (bl. xxv en volgg.) verschillende belangrijke bijzonderheden en opmerkingen. Wij gelooven dat er nog vrij wat bijgevoegd had kunnen worden, ofschoon wij tevens erkennen dat niet zelden als dialectverschil moet worden beschouwd wat wel eens onder Provincialismen wordt gerangschikt.
Na eene opgave der verkortingen volgt het eigenlijke Woordenboek. Hier moeten wij eene aanmerking maken, die ons bij het doorbladeren heeft getroffen; namelijk, dat nu en dan als Amerikanismen woorden zijn opgegeven die wij voor zuiver Engelsch houden, en ook wel verbasterde woorden, bij het gemeen in Engeland evenzeer als in Noord-Amerika gebruikelijk. Deze laatsten zijn wel opgegeven met E. en A., of met gew. i, e. en a., maar hadden, dunkt ons, gevoegelijk kunnen worden weggelaten.
Als goed Engelsch komen ons voor: Black and blue. Blue devils. First rate. To have other fish to fry. My goodness. Folks, en menige andere.
Als onjuist zouden genoemd kunnen worden: Adobies. Dit woord, van het Spaansch adobe afgeleid, beteekent niet: ‘hard gebakken steenen’, maar steenen die in de zon gedroogd zijn.
Op bl. 41 komt het woord Hasty-pudding voor. In Engeland en in Noord-Amerika is dat hetzelfde, behalve dat daartoe in de Unie maïs wordt gebruikt. - De eigenlijke maïskoeken, uit een beslag van maïsmeel en water, en veelal op eene plaat gebakken, heeten cakes, en dienen, vooral in het