- Men heeft ons gezien - zeî Kapitein grenouille. - Het is een Fransch schip! Gij zijt er om koud!
- Mis, man! - sprak de Brit - ik hou 't voor een Engelschman. Gij zult uw logement te Plymouth weêr betrekken.
In afwachting van het eene of andere was de wapenstilstand weêr hersteld. De partijen tuurden op den naderenden bodem, welks bemanning hen had opgemerkt, en menschlievend kwam redden; terwijl de schipbreukelingen haar met inspanning te gemoet roeiden. 't Was evenmin een Fransch als een Engelsch schip: toen zij 't op eene halve mijl afstands genaderd waren, heesch 't de Hollandsche vlag.
De twee bevelhebbers staarden elkander aan.
- Wie onzer is nu des anderen gevangene? - vroegen de twee manhafte zeelieden, toen zij aan boord van den Hollander waren.
- Gij zijt niemands gevangene - was 't antwoord: - napoleon heeft opgehouden te regeren. 't Is vrede.
- Dat is niet wat ik verwacht had - zeî grenouille.
- Vrede! - sprak edwardson. - Kapitein! uwe hand!
- Vrede! - mompelde Kapitein grenouille - nu, we zullen zien! - maar hij nam de aangeboden hand niet aan.
Te Duinkerken werden beiden aan wal gezet, en ieder hunner ging zijns weegs zonder pligtplegingen. Maar een jaar daarna zond Kapitein edwardson aan Kapitein grenouille eene gouden medaille met zijn portret, en 't opschrift:
‘Aan den Franschen Kapitein grenouille, voor 't redden, met zijne boot, in oorlogstijd, van den Britschen Kapitein edwardson en de zijnen.’
Toen ging er, eenigen tijd later, naar den zender dier medaille insgelijks een gouden gedenkpenning met het portret van grenouille, en het opschrift:
‘Aan den Engelschen Kapitein ter zee edwardson, voor het sparen, in oorlogstijd en bij overmagt, van den Franschen Kapitein grenouille en de zijnen.’
Die penningen droegen één zelfde randschrift: ‘Vrede en vriendschap tusschen hen, gelijk tusschen de beide volken.’