genoeg te zeggen: ‘Wij vangen onze reizen door de Staten der wereld met Europa aan’, enz. - ‘Ten eerste zien wij in het N.’, enz. - ‘In het midden doorloopen wij’, enz. - ‘Ten Z. Frankrijk verlatende’ enz., wanneer er overigens geene aaneenschakeling of geleidelijke volg-orde wordt in acht genomen. Bovendien is het zonderling eene reis aan te vangen, zoo als die in het Eerste gedeelte op bl. 11. Wij lezen daar:
‘Afrika. - Afrika wordt begrensd: ten N. door de Middellandsche Zee; - ten W. door den Atlantischen Oceaan; - ten Z. door de Groote Zuidzee; - ten O. door de Indische Zee, de Roode Zee en de landëngte van Suez.
Afrika wordt in 19 voorname deelen verdeeld. Wij komen aan het land van Natal aan, en zien Monomotapa, Mozambika, Zanguebar, en wij varen langs de kusten van Ajan en Adel; komen vervolgens door de Straat van Bab-el-Mandeb; en wij bezoeken Abyssinië, Nubië, Egypte; wij bevinden ons nu in het N. van Afrika en zeilen langs Tripoli, Tunis, Algiers, Marokko, en gaan vervolgens de Straat van Gibraltar door; verder langs de kusten der woestijn Sahara, Senegambië, Opper- en Neder-Guinea; ten N. waarvan zich bevindt Nigritië of Soudan; wij zien het Kafferland, het land der Hottentotten, en komen eindelijk aan de Kaap-Kolonie, waar wij ons naar Amerika inschepen.’
In de volgende optelling der voornaamste Staten en hoofdsteden van Europa is lévi gewis op den voet gevolgd (bl. 7): ‘De grootste Staten zijn: Frankrijk, Rusland, de Brittannische Eilanden, Oostenrijk en Pruissen. Parijs, Londen, Rome, Weenen, St. Petersburg, Constantinopel, Berlijn, Amsterdam behooren tot de voornaamste steden.’
Op bl. 13 lezen wij: ‘Australië of Nieuw-Holland, Van Diemensland, de groep van Tasmania of Nieuw-Zeeland’ enz. Nimmer hebben wij hier Nieuw-Zeeland met den naam van Tasmania zien bestempelen. De Engelschen trachten den naam van Tasmania, in plaats van Van Diemensland, ingang te doen vinden. Dewijl daarmede aan onzen grooten Zeevaarder tasman hulde bewezen wordt, hebben wij er niets tegen; te meer omdat in het noorden van Nieuw-Holland een ander Van Diemensland wordt gevonden. - Ook heeft de S. waarschijnlijk deze fout ingezien en daarom op bl. 112 gesproken van ‘Van Diemensland of Tasmania’.