verbindtenis was vooropgezet. Gewoonte en wet waren in voortdurenden strijd, en, zooals de Schrijver zich uitdrukt, de natuur was meermalen sterker dan de leer. Van daar het duistere in ons Wisselregt; van daar de moeijelijkheden waarop men telkens stuitte, wanneer men theorie en praktijk in overeenstemming wilde brengen.
De Schrijver van het aangekondigde werkje stelde zich voor eene korte, zoo veel mogelijk duidelijke uiteenzetting te geven van de bepalingen onzer Wet, omtrent wissels. Hij heeft daarbij gebruik gemaakt van de nieuwere Schrijvers over het Wisselregt, vooral van het werk van Dr. einert, Das Wechselrecht nach dem Bedürfnisse der Wechselgeschäfts im neunzehnten Jahrhundert, Leipzig 1839 - de eerste die de valschheid en onhoudbaarheid aantoonde van het begrip van een Wisselcontract uit verschillende overeenkomsten te zamengesteld, als grond der Wisselverbindtenis.
Wij mogen verzekeren, dat de Schrijver zich uitmuntend van zijne taak heeft gekweten. Na eene inleiding en de beantwoording van twee vragen: Wie zijn bekwaam om Wisselverbindtenissen aan te gaan? en naar welke Wet moeten de Wissels en Wisselverbindtenissen worden beoordeeld? behandelt hij, in de eerste plaats, de verbindtenis uit den Wissel zelf, het eigenlijk gezegd Wisselregt; ten tweede, de verbindtenissen niet uit den wissel ontstaande, in onze Wet in den Titel van Wisselbrieven behandeld.
Het nut ook voor de praktijk wordt zeer bevorderd door de vermelding en oplossing van vele regtsvragen, die maar al te veel bij deze materie ontstaan.
Wij bevelen elk die bij Wisselzaken belang heeft, met gerustheid aan, dit werkje te bestuderen. De eenvoudige en duidelijke stijl maakt de lezing aangenaam, en geeft eene heldere voorstelling van het toch altijd ingewikkeld regtsbegrip des Wissels.
Druk en uitvoering zijn net.
b.