telaar van Florence, geheel met stilzwijgen voorbijgaat, en niet met een enkel woord heeft aangevoerd, dat de beoefening der letteren op zich-zelve onvoldoende was om de Kerk te hervormen; zoo als dat aan de Italianen is gebleken. Immers evenmin kon de Hervorming van de school uitgaan, als het Christendom zelf er uit gekomen was. Christus is het leven, en de waarheid is zijn levendmakende geest. De studie der letteren deed niets anders dan lantaarnen ontsteken langs den weg, dien de Hervorming had te betreden.
In dertien paragrafen wordt de geschiedenis van de Hervorming in Duitschland afgehandeld. Het is den auteur bijzonder gelukt met korte, maar fiksche trekken, die de hand eens meesters verraden, een wèl afgerond geheel te leveren. Wij leeren luther kennen en worden op de hoogte gebragt, om zijn reuzenwerk te overzien, te begrijpen en te beoordeelen. Wij hebben uitvoerige werken gelezen, die zoo vele zaken niet behelzen, als de Schrijver hier in zestig bladzijden mededeelt.
Met dezelfde keurigheid en bondigheid wordt de geschiedenis der Hervorming in Zwitserland beschreven, het beeld van zwingli geteekend, en de werkzaamheid van kalvijn geschetst.
In een volgend Hoofdstuk wordt de voortgang der Hervorming in andere landen van Europa kortelijk aangewezen; te beginnen met de Noordsche Koningrijken, alwaar de Saksische rigting de overhand kreeg. Minder juist worden hier, gelijk door de meeste Schrijvers, de beide hoofdrigtingen der Hervorming, de Duitsche en de Zwitsersche Hervorming genoemd. Immers die landen werden niet hervormd, maar de godsdienst werd er tot haar oorspronkelijk wezen en Christelijke vormen terug gebragt. Vervolgens schetst hij de werking van de Hervorming, volgende de rigting van zwingli en kalvijn in Frankrijk, in sommige Duitsche gewesten aan de boorden van den Rijn, en in Brittanje, en eenigzius uitvoeriger in ons Vaderland.
Daarbij voegt de Schrijver nog eene korte geschiedenis van het Protestantisme, werpt een blik op den dertig-