nuttig door de praktikale rigting, die hij er aan geeft.
Met genoegen leest men, hoe de Schrijver over het denken aan afgestorvene geliefden spreekt. Bevredigend beantwoordt hij de vraag: of ook de afgestorvenen aan ons denken? - Of hij echter hen, die dit tegenspreken, overtuigen zal door een bewijs aan de parabel van lazarus en den rijken man ontleend, zou betwijfeld mogen worden.
Hij treedt den dood moedig onder de oogen en schudt de vreeze voor hem af; wijl het Christendom leert: ‘dat hij niet zoo verschrikkelijk is, als het wel schijnt; en omdat hij niet slechts een voortdurend bestaan na den dood belooft, maar ook met vast vertrouwen leert hopen op een beteren toestand in de toekomstige wereld.’
Eene breede beschouwing - welke ons in het hart doet lezen van eenen vader, die van het graf zijner kinderen met kalmte naar den hemel blikt - betreft de leerrijke en troostvolle waarheden, welke het Christendom ons mededeelt bij den dood van vroegtijdig overleden kinderen. Menige moeder, die in stilte tranen plengt, zal zich hier vertroost en versterkt gevoelen, en vrede vinden in en met God en den Heiland, die uit de vele woningen des vaders haar toeroept: ‘laat de kindertjes tot mij komen en weert ze niet: want denzulken is het hemelrijk!’
Een woord des Predikers geeft verder aanleiding tot een betoog, dat de dag des doods voor hem, die zijn leven goed inrigt, beter is, dan de dag der geboorte, omdat in den dag des doods des menschen gebrekkige kennis ophoudt; de strijd der deugd eindigt; de beproevingen van het lijden dezes tijds eindigen; terwijl die gebrekkige kennis, die strijd, die beproeving, in helder licht, in zegepraal en in vrijheid veranderd worden.
Eindelijk geleidt de waardige man zijne vrienden, in het plegtig avond-uur, naar buiten, en denkt er met hen, blikkende naar het heldere stargewelf, over het lijden in dit leven, en over de scheiding van geliefden en dierbaren:
Blikt, vermoeiden! blikt naar boven,
Waar 't gestarnte u 't rustoord wijst!
Zegepralen zal 't gelooven,
Dat den Heer des levens prijst.